Турция може да анексира Северен Кипър

Турция може да анексира Северен Кипър
Военен парад на Севернокипърската турска република в Никозия празнува годишнината от турската инвазия в Кипър през 1974 г., 20 юли 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция не изключва възможността да анексира северната част на Кипър, намираща се под контрола на кипърските турци, в случай на провал на преговорите по кипърския въпрос, обяви в неделя турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш.

В интервю за вестник „Кибрис“, издаван в самопровъзгласилата се Севернокипърската турска република, той подчертава, че Анкара ще подкрепи всяко споразумение, ако то бъде постигнато в резултат на провеждащите се под егидата на ООН директни преговори по проблема, предава „Фокус“.

Това обаче е само един от вариантите за развитие на ситуацията. Багъш отбелязва, че преговорите може да доведат до „обединяването на острова в резултат на сделка между двамата лидери“, но не трябва да се изключи и че на Кипър ще бъдат „създадени две независими държави, ако лидерите не постигнат споразумение за обединяване или анексия на СКТР от Турция“.

Сред турската общност на острова мнозина не приветстват перспективата да бъдат анексирани от Анкара.

Ръководството на Републиканската турска партия вече заяви, че подобна идея е неприемлива.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници