АФП: София и Москва искат „Южен поток“

АФП: София и Москва искат  „Южен поток“
Премиерът Пламен Орешарски прие гостуващия в страната ни министър на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в понеделник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия и България поискаха ЕС да одобри противоречивия проект „Южен поток“, отбелязва АФП.

Тръбата за доставка на руски газ, чиято цел е да заобиколи Украйна, предизвика критиката на Брюксел. Подготовката за строителството й бе замразена миналия месец на фона на кризата между Москва и Киев.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на пресконференция в София, че „Русия се надява Европейската комисия да изтъкне резумна причина за замразяването на проекта, без политически съображения“.

Българския премиер Пламен Орешарски пък изрази оптимизъм, че Брюксел има „солидни аргументи“ в полза на това „Южен поток“ да бъде размразен. България замрази строителството на тръбата на 8 юни под натиска на ЕС и САЩ, които целят от своя страна да окажат натиск върху Русия в светлината на кризата между Москва и Украйна.

Според ЕС не са спазени европредписанията за публичен търг на строител, както и за достъп до газопровода на трети страни. „Южен поток“, чиято стойност е 16 млрд. евро, представлява опит на Русия да заобиколи Украйна при доставките на газ за Европа.

ЕС поиска от всичките си 28 страни членки да окажат съпротива на Кремъл в опитите на руската страна да стартира проекта. В самия съюз обаче мненията са разделени, като „за“ „Южен поток“ се обявиха страните членки, които са зависими от доставките на руски газ.

Газопроводът, която ще пренася по 63 млрд. куб. м синьо гориво годишно, ще бъде дълъг 2500 км. Тръбата ще преминава под Черно море от Русия към България, а оттам през Сърбия, Унгария, Словения и Италия. Съгласно последните информации, Москва иска „Южен поток“ да преминава и през Косово.

Източник: БГНЕС

#София #Москва #Пламен Орешарски #Сергей Лавров #"Южен поток" #ЕС #Русия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »