Ню Йорк таймс: България изживя най-кратката банкова криза в света

Ню Йорк таймс: България изживя най-кратката банкова криза в света
Снимки: Ню Йорк таймс
A A+ A++ A

Опашките от паникьосани вложители в този беден град се изпариха по-бързо, отколкото се появиха, и това може би е най-кратката банкова криза в историята или пък прелюдия към нещо много по-бурно.

В един град, където конспиративните теории са обичайно явление, както и дюнерджийниците, жителите имат различни представи за това какво е причинило внезапните драми през последния месец с две от най-големите банки в България.

Дали това беше в резултат на спор между две политически свързани фигури от бизнеса?  Или план на чужди агенти като отмъщение за България заради спирането на строителството на тръбопровод за пренасяне на руски природен газ? Или нещо друго? Или всичко това, взето заедно?

Каквато и да е причината, Корпоративна търговска банка, или КТБ, и Първа инвестиционна банка, или ПИБ, фокусираха вниманието върху крехката икономика и неработеща политика, които спъват България.

Макар че ситуацията в България изглеждаше обещаваща с присъединяването й към Европейския съюз през 2007 г., тя остана най-бедната страна в съюза.  България има брутен вътрешен продукт от 16 300 долара - по-малко от  половината от средния за ЕС. Правителството беше обвинено в лошо управление на икономиката, което доведе до там, че Европейският съюз спря помощи в размер на милиарди евро.

Недоволството на Москва от неотдавнашното решение на България, под натиска на Европейския съюз, да преустанови работата по газопровода „Южен поток“,транспортиращ газ през Черно море, породи опасения за повече напрежение в региона, който вече беше разтърсен от кризата в Украйна. В понеделник руският външен министър Сергей Лавров посети София, за да обсъди ситуацията с газопровода.

За много хора проблемите на България произтичат от връзки между някои бизнесмени и все по-непопулярното социалистическо правителство на министър-председателя Пламен Орешарски. Той встъпи в длъжност преди малко повече от година, но прие провеждането на предсрочни избори на 5 октомври. Сегашното правителство се очаква да подаде оставка до края на месеца и временно избран кабинет да управлява страната до съставянето на ново правителство.

Банковата криза само задълбочи разочарованието сред чуждестранните инвеститори и бизнес средите като цяло. Това разклати доверието в Българската народна банка (Централната банка) която контролира финансовата система на страната, и постави под въпрос статута й на една от малкото държавни институции, които функционират сравнително добре.

Макар че и двете банки, КТБ и ПИБ, са българска собственост, ПИБ вече работи след уверения за подкрепа от страна на правителството. КТБ все още не е отворена.

„Нашата банкова система била една от най-стабилните в Европа“, казва 36-годишният строителен инженер Ивайло Стефанов, след като излиза от  клон на ПИБ в София миналата седмица. „Е, ако можете да разтърсите такава стабилна система за две седмици, какво означава това за стабилността на всичко останало?“

С образована средна класа и туристически атракции като плажовете на Черно море и планинските върхове, България някога е била магнит за чуждестранни компании.

Външните инвестиции, които през 2009 г. са 9 милиарда долара, миналата година падат до 1,4 милиарда.  Бизнес климатът е увреден от корупцията и хаотичната правителствена политика - хронични проблеми след падането на комунизма, както и от стотици милиони долари от неплатени дългове към американски и европейски производители на електроенергия.

„Корупцията яде страната“, каза Дейвид Варод, изпълнителен директор на филмовото студио „Ню Бояна“, американска собственост в покрайнините на София.

„Ню Бояна“ илюстрира потенциала на България, както и опасностите за правене на бизнес тук. Бившето държавно филмово студио е купено през 2006 г. от „Ню Имидж“. Филмовият продуцент Дейвид Варод, който е израелец, инвестира 50 милиона долара за ремонт на изоставените съоръжения. Сред тях средновековни и съвременни оръжия, огромен макет на древен римски град.

След придобиването от страна на американците, работният щат нараства от 100 до 2000, в най-силните години в студиото работят 3000 човека, според г-н Варод. Миналата година там е сниман кинохитът The Expendables („Непобедимите 3“) с участието на Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер.

В интервю миналата седмица г-н Варод се оплака от държавната бюрокрация, заради която трудно се издават визи на актьорите и екипите, които посещават страната за повече от три месеца.

Компанията има няколко милиона долара на депозит в КТБ и отдавна работи с тази и други местни банки, каза той. „Нямаше причина да не им вярвам.“



Клонове на КТБ останаха затворени през миналата седмица, като банката се опита да оправи проблемите си под спешния надзор от страна на БНБ. В главния офис в централната част на София бележка, залепена до заключената врата, трябваше да увери клиентите, че техните пари са в безопасност, въпреки че няма да имат достъп до тях, докато банката не отвори отново врати на 21 юли.

Мистерията е как се случи банковата криза, която по-късно обхвана и ПИБ.

Всички смятат, че паниката настана след спор между Делян Пеевски, медиен магнат, който е и депутат в Парламента, и неговия бивш бизнес партньор - финансиста Цветан Василев. След като двамата се скарали, г-н Пеевски изтеглил парите си от КТБ, която се контролира от г-н Василев.

И двамата отклоняват  коментарите по този въпрос.

Подтикнати от материали в медиите, вложителите, сред които очевидно има  голям брой корпоративни клиенти и държавни компании, станаха част от паниката. Около 950 милиона долара, или една пета от активите на банката, бяха изтеглени от KTБ, преди тя да мине под надзора на Централната банка  на 20 юни.

След това паниката се прехвърли върху ПИБ на 27 юни, клиенти изтеглиха около 550 милиона долара от банката, след като се появиха слухове в социалните медии и sms-и. Правителството арестува поне 7 човека, заподозрени в разпространяването на съобщения, предупреждаващи, че банката ще фалира. Ръководствата на БНБ и на двете търговски банки отказаха да коментират.

Чуждестранните инвеститори са притеснени.

Алекс Нестор, вицепрезидентът на Американската търговска камара в България, каза, че „инвестиционният климат в страната не е нещо, с което можем да се гордеем“.

Енергийната индустрия на страната е красноречив пример.

Много от електричеството в България се произвежда от чужди фирми, които го препродават на държавната електрическа компания. Корпорацията АЕС, базирана в Арлингтън, Ва., е инвестирала 2 милиарда в България.

Но популистки партии, които дълго са доминирали в българската политика, наложиха понижения на цените, за които енергийните компании казват, че натискат цената на тока под разходите за производството му. В допълнение, правителственият енергиен доставчик дължи на производителите около 500 милиона долара неплатени такси според хора от индустрията.

Разочарованието не е ограничено само в чуждестранните компании.

Атанас Киряков е главният изпълнителен директор на Онтотекст, компания, която произвежда софтуер за онлайн публикуване. Сред клиентите на Онтотекст е Би Би Си, а  компанията има офиси в САЩ и Великобритания.

Г-н Киряков се включи в масовите протести в София миналата година, след като правителството се опита да назначи г-н Пеевски, медийния магнат, за шеф на Националната агенция за сигурност.

„Беше като да назначиш Рупърт Мърдок да оглавява МИ6“, каза г-н Киряков, правейки паралел с Британската разузнавателна служба.

Но той и останалите българи казват, че ще са изненадани, ако следващото правителство е по-добро. Дясноцентристките ГЕРБ, водени от Бойко Борисов, бивш премиер, водят в социалните проучвания. Партията постигна малък прогрес в спирането на корупцията и подобряването на икономическия растеж от 2009 до 2013 г., когато държа властта.

„Ние сме млада демокрация“, каза г-н Киряков. Въпреки средната класа на страната „имаме много хора, които не са образовани и са лесно манипулируеми“, каза той. „Във всеки подобен случай винаги ще има хора, които ще се опитват да експлоатират този феномен.“

Източник: Ню Йорк таймс

#Ню Йорк Таймс #България #криза #банки #Южен поток #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »