Градушка с размер на орех се изсипа над София, има жертва

Градушка с размер на орех се изсипа над София, има жертва
Едра градушка удари София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мощна градушка започна да се изсипва над столицата десет минути преди 17:00 часа. Ледените топчета, които падат от небето, са с големината на орех. Духа много силен вятър.

Вследствие на силната буря има пострадал човек, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Дърво в Борисовата градина по пътеката за къпалнята „Мария Луиза“ е паднало върху пешеходец, който е починал, съобщи Агенция „Фокус“. Жертвата е около 70-годишен мъж.

Шестима души са пострадали и са прегледани в "Пирогов", съобщи за Нова телевизия говорителят на болницата Мария Пойразова. Те са имали основно наранявания по главата и лицето. Имало и други хора, които чакали за преглед.

За няколко минути земята побеля от лед. След градушката последва силен порой. 

В центъра се образуваха задръствания. Шофьорите изчакваха градушката да спре. Затворено е движението на кръговото на Телевизионната кула от бул. "Драган Цанков" до бул. "Евлогий и Христо Георгиеви". Спряно е движението на трамваите при надлез Надежда. Екипите на почистващите фирми за мобилизирани да отстраняват всички паднали клони, дървета и осигурят нормалното движение в града.

Градушката нанесе множество материални щети. Счупени са предни стъкла на автомобили и масово са изпочупени прозорци по западните фасади на сградите. 

Спряно е движението на Сточна гара заради завирявания, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Вследствие на силната буря има счупено предно стъкло на трамвай на булевард „Черни връх“. В Столична община има постъпили сигнали за паднали клони, дървета и счупени от градушката прозорци на сгради и автомобили.

Веднага след като градушката спря, столичани започнаха да оглеждат щетите от силната градушка. От полицията казаха за БГНЕС, че има подадени сигнали за отводняване във Филиповци, „Модерно предградие“, „Люлин“ и Нови Искър. Има паднали дървета по булевард „Цариградско шосе“.

Градушка с големината на орех се изсипа и в Монтана и Девин.

"За съжаление, средствата, с които се борим против градушката, са за защита на обработваемите площи, ракети не могат да се ползват в градска среда. Такава технология не се прилага над населени места никъде по света", обясни Николай Николов от Агенция "Борба с градушките" в ефира на NEWS7. Това, което наблюдаваме от началото на пролетта, е зачестяване на такива природни явления. Същинският фронт ще навлезе през нощта, но тогава температурите ще са по-ниски и няма да има поражения, успокои още той.

Осигурени са противоградни ракети за Южна и Северна България и службите работят на пълни обороти.

#градушка #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници