Бъчварова: Всички върнаха бонусите в определения срок

Бъчварова: Всички върнаха бонусите в определения срок
Официално съобщение за бонусите ще има след заседанието на Министерския съвет в сряда. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Всички, които заемат политически позиции, са върнали първата част от сумата по допълнителните си възнаграждения за 2011 г. до петък, както беше разпоредил премиерът Бойко Борисов, заяви началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчварова.

Официално съобщение за бонусите ще има след заседанието на Министерския съвет в сряда, обяви тя в понеделник сутринта по bTV.

„Лично се учудих, че успяха до петък да го направят. Във всяко министерство, да речем, позициите, по които са направени бонусите, са за около 5 души на министерство. Бих искала да очертая този проблем, защото чувам как дискусията по него върви в едни цифри, които аз лично не съм виждала, не знам как са проверени,“ коментира тя.

„Тези пари са взети на законово основание. Около 50 са законовите актове и нормативни уредби, които определят получаването на такова заплащане. Тези основания са определени от предишното и предишните правителства с цел материално стимулиране. Хората, които са на политически позиции, получават по няколко възможности тези бонуси,“ каза още Бъчварова.

По думите й има възможност да се получат средства в края на финансовата година, които са допълнително материално стимулиране (ДМС) или спестени от фонд „Работна заплата“.

Според нея се предполага, че тези лица имат право да получат това ДМС, защото в едно министерство вместо 5 зам.-министри работят примерно двама.

„Има още 5-6 основания за бонуси – за положен труд при определяне на концесии,“ добави Бъчварова.

Тя даде за пример министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който имал основание за бонуси въз основа на закон, внесен и одобрен по времето на Петър Димитров.

„Изключение е и участието в одитни комисии. Господин Трайков за миналата година е дарил парите за лечение на едно дете. Никой не го е съобщил това, а за тази година всички, които са взели за 2011 г., в петък са ги превели в този фонд за лечение на деца. Бившият зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова също е върнала сума, която е взела. Призивът на премиера беше да се прояви лична и морална позиция. А ултиматумът беше свързан с личната му преценка дали може да продължи да работи с човек, който е свързан с такива бонуси или не,“ обясни шефът на политическия кабинет на премиера.

„Когато нашето правителство дойде, за всички министри компенсациите и отпуските бяха на реалната им заплата. Основанието беше, че няма законово основание тези пари да им се удържат. Позицията по заплащането на администрацията се определя или с декларация, или с внасянето на законопроект. Миналата година МС прие законопроект за бонусите и нова наредба, с която определя как ще бъде формирано заплащането. Този закон е минал на първо четене в НС и предстои второто му четене,“ посочи тя.

По думите на Бъчварова този акт е политическата воля на това правителство и всички депутати, които поставят тази тема, трябва да го знаят.

„Не съм срещала позиция на депутати нито от „Синята коалиция“, нито от БСП, нито от ДПС как трябва да бъде уредено заплащането,“ отбеляза Румяна Бъчварова.

Позиция беше изразена от премиера преди няколко дни и до петък се вижда, че няма хора, които да се разграничават от него, добави Бъчварова.

#Румяна Бъчварова #премиер #Бойко Борисов #министър-председател #политически кабинет #Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #бонус #допълнително материално стимулиране #ДМС #ДПС #БСП #Синята коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници