Жените с мигрена имат понижено желание за секс

Жените с мигрена имат понижено желание за секс
A A+ A++ A

Жените, които често страдат от главоболие или мигрена, е по-вероятно да имат сексуални проблеми, пише БГНЕС.

Проучване показва, че над 90% от жените, търсещи лечение срещу главоболие, имат понижено сексуално желание, а 29% казват, че са притеснени от това положение. Изследователите призовават лекарите да имат предвид тази връзка, когато лекуват пациентките си.

В много случаи главоболието увеличава усещането за безпокойство, а мигрената и главоболието, породено от напрежение, се свързват с понижено желание за секс. „Жените, страдащи от остро главоболие, съобщават за сексуални проблеми“, заявиха учените от университета в Павия, Италия.

В изследването участвали 100 жени на средна възраст 40 години, които от години се лекували от главоболие. Повечето имали мигрена, главоболие, причинено от силно напрежение, или хронично главоболие. Това означава, че те са изпитвали болки поне 15 дни в месеца.

Учените направили анкета с всички участнички, подложили ги на неврологични изследвания и се запознали с историята на заболяванията им. Жените попълнили въпросници и за сексуалния си живот. Резултатите показали, че 91% от участничките имали сексуални проблеми отвъд нормалните граници.

20% от жените били с понижено сексуално желание, което ги карало да се чувстват зле в личния си живот. Други 17% заявили, че имат занижено желание за секс, но не изпитват безпокойство от този факт. Учените не знаят каква е връзката между главоболието и пониженото сексуално желание. Но според тях хората с главоболие често имат понижено настроение като депресия и безпокойство, което се отразява на сексуалното им желание и задоволеност. Лекарствата срещу главоболие също могат да повлияят зле на сексуалния живот.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »