Наводненията могат да се предсказват месеци напред

Наводненията могат да се предсказват месеци напред
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сателитите, които следят промените в гравитацията на повърхността на Земята, биха могли да вдигнат тревога месеци преди да се случат наводненията.

Изследователи от Калифорнийския университет (Uci.edu) в Ървайн са картографирали басейна на река Мисисипи чрез сравняване на изследванията на повърхността и данните, предоставени от сателитите GRACE на НАСА, изстреляни през 2002 г. за много точни измервания на земната гравитация.

Те открили, че

малките вариации на гравитацията перфектно сочат количеството влага

хваната на повърхността на Земята. Те изчислили как целият речен басейн ще реагира на екстремни валежи или топене на снега.

Колкото почвата е по-суха, толкова повече тя може да абсорбира и задържа вода. Но ако вече има насищане, валежите бързо ще се влеят в речния басейн и ще вдигнат нивото на водата.

Учените тествали резултатите, като ги съпоставили с вече отминали събития – големите наводнения през пролетта на 2011 г. по река Мисури (най-големия приток на Мисисипи).

Бедствие от такъв мащаб се случва средно на всеки 500 години

Но този модел може да работи само в по-големи мащаби, той може да предупреди за риска от наводнения с 6-11 месеца предварително, казаха те.

За сравнение, прогнозите, базирани на почвената влага или топенето на снега, измерени от повърхността, обикновено не надвишават два месеца, докато метеорологичните предупреждения стигат до десет дни.

„Явленията, създадени от насищането на почви, е по-вероятно да доведат до мащабни и опустошителни наводнения, тъй като в такъв случай по-голям обем вода се влива в реките“, предупреждават специалистите.

Въпреки това този метод не е панацея

признават учените. Той изисква добро познаване на използването на почвите, напояването и хидрографията на региона.

Безполезен в области, където снегът и насищането на почвите с влага имат малко значение, както тези, в които валят мусонните дъждове.

#наводнения #прогноза #учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »