ЕС няма да променя мерките за въглеродните емисии

ЕС няма да променя мерките за въглеродните емисии
От 1 януари 2012 г. схемата за търговия на въглеродни емисии на ЕС за борба с климатичните промени важи и за авиоиндустрията. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Европейският съюз ще преговаря с международните си партньори по отношение на въглеродните такси за авиосектора, но оспорваното законодателство няма да бъде променено, заявиха високопоставени служители на ЕС.

„Винаги сме били отворени за продължаване на дискусиите за възможностите за еквивалентни мерки извън Европа. По този начин се надяваме да постигнем световно споразумение. Но докато очакваме това световно споразумение, няма да променим нашето законодателство“, коментира пред АФП Исаак Валеро, говорител на еврокомисаря по климата Кони Хедегор.

От 1 януари 2012 г. схемата за търговия на въглеродни емисии на ЕС за борба с климатичните промени важи и за авиоиндустрията – всички компании, които изпълняват полети от и до летища в ЕС, са задължени да плащат за въглеродните си емисии, припомня „Дневник“.

Мерките обаче предизвикаха недоволството на група страни, противници на въглеродните такси, сред които Китай, Индия и Русия. Пекин забрани на авиокомпаниите си да участват в механизма. Конгресът в САЩ също обмисля подобна стъпка.

За първи път Германия изрази тревога заради заплахата от страна на Китай да отмени поръчките за самолети от Airbus. В петък германското правителство поиска Еврокомисията да преговаря с противниците на схемата, за да намали съпротивата и да не се стигне до търговски спорове.

Германското министерство на икономиката подчерта тревогата си заради развитието на въпроса с търговията с въглеродни емисии на ЕС и настоя да се избягват международни търговски конфликти.

#Европейският съюз #ЕС #въглеродни емисии #Европа #Кони Хедегор #Китай #Индия #Русия #Пекин #САЩ #Германия #Еврокомисията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"