Отнемат концесията за мините в Мадан от Валентин Захариев?

Отнемат концесията за мините в Мадан от Валентин Захариев?
Работниците в ГОРУБСО–Мадан протестираха заради неизплатени с месеци заплати. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Започнала е процедура за отнемане на концесията ГОРУБСО-Мадан от собственика на мините Валентин Захариев заради неизплатени заплати и източване на дружеството, обяви Пенчо Токмакчиев от Федерацията на миньорите към КНСБ.

Токмакчиев се аргументира със „страшните, железни аргументи“ от Браншовия колективен договор и допълни, че от миньорския синдикат е взел всички проверки, направени на предприятието от Главната инспекция по труда и от пловдивската Инспекция по труда.

„Не може да се пускат миньори на работа, без да имат лично осветление. Не може миньори да слизат на 360 м дълбчина, без да имат самоспасители. Не може миньорите да нямат работно облекло, да се хранят всеки ден с леща и фасул“, заяви Пенчо Токмакчиев по БНР.

Той съобщи, че в Мадан и околните села са събрани 2000 подписа в полза на прекратяването на концесията.

За 9 март е насрочена среща между ГОРУБСО и енергийния министър Трайчо Трайков. На 14 март при областния управител на Смолян ще се проведе и разговор с Валентин Захариев, който беше собственик и на комбината „Кремиковци“.

През август миналата година миньорите от ГОРУБСО обявиха, че не са получавали заплати от месец май, и заплашиха със стачкки, след което парите бяха изплатени.

В началото на тази година обаче започна ефективна стачка в мини „Марица-изток“, заради което държавата бе принудена да спре износа на ток. След преговори все пак бе постигнато споразумение.

#Валентин Захариев #ГОРУБСО #Мадан #Кремиковци #концесия #стачки #миньори #КНСБ #Пенчо Токмакчиев #Федерацията на миньорите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници