КТБ остава без лиценз, 3 милиарда и половина липсват*

КТБ остава без лиценз, 3 милиарда и половина липсват*
A A+ A++ A

Сметките на гражданите и фирмите в Корпоративна търговска банка ще бъдат прехвърлени в дъщерната й „Креди Агрикол България“, която ще бъде одържавена. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров.

На пресконференцията в БНБ бяха допуснати само някои медии.

За „Креди Агрикол България“ ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка.

След одита е установено, че „Креди Агрикол България“ е много добре управлявана и ще отвори на 21 юли“, съобщи Искров.

Ще бъде отнет лицензът на Корпоративна търговска банка, а привилигировани кредитори ще бъдат държавата и Фондът за гарантиране на влоговете. В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени.

Според дадената от Искров информация чрез трето лице мажоритарният собственик  Цветан Василев е изтеглил в брой само срещу разписка  близо 205 887 223 лева на 19 юни. На следващия ден ръководството на банката поиска БНБ да я постави под специален надзор.

Независимите одитори са установили, че в КТБ са били предприемани действия, меко казано, несъвместими с добрите практики, каза Искров, цитиран от БТА.

Установена е липсата на 3.5 млрд. лв. и именно затова, по думите на управителя на БНБ, първоначалният план за оздравяване на банката се променя.  

Докладът на одиторите за състоянието на КТБ ще бъде предаден на прокуратурата.

*Според официалното съобщение на БНБ липсват кредитните досиета за суми от порядъка на 3,5 милирада лева. Липсват документи и информация, за кредитите и обезпеченията, което деюре и дефакто не означава, че липсват 3,5 милиарда лева, но може и да означава именно това!

#КТБ #Корпоративна търговска банка #БНБ #Иван Искров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"