Арестуваха Орлин Русев – шефа на КТБ, а също и главния касиер

Арестуваха Орлин Русев – шефа на КТБ, а също и главния касиер
Подготвя се призоваването по реда на международната правна помощ на Цветан Василев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка по сигнал на БНБ. В Созопол днес е бил арестуван Орлин Русев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на „КТБ“ АД. Подготвя се призоваването по реда на международната правна помощ на Цветан Василев, съобщиха от прокуратурата.

В късния следобед на 9 юли управителят на БНБ е депозирал до главния прокурор сигнал, придружен с копия от множество документи. В сигнала се посочва, че предишния ден БНБ е уведомена от квесторите на „КТБ“ АД за извършено на 19.06.2014 г. (ден преди квестурата и поставянето на „КТБ“ АД под особен надзор) неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми.

Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223.

От прокуратурата съобщиха, че получените от БНБ материали незабавно са приобщени към досъдебното производство, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на „КТБ“ АД.

Извършените до момента по сигнала на г-н Искров процесуално-следствени действия са следните:

1. Днес в гр. Созопол е задържан Орлин Русев – председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на „КТБ“ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил горепосочените суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица.

2. Вчера като обвиняемо лице за извършено престъпление (длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай) е привлечена Маргарита Петрова – главен касиер на „КТБ“ АД. Тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

3. Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертиза.

4. Към момента се извършват активни процесуално-следствени действия, в това число се провежда оглед на трезора на „КТБ“ АД и се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Радоев Василев.

По отношение заявлението на г-н Иван Искров от днес, докладът на одиторите за прегледа на активите и пасивите на КТБ, ще бъде внесен в прокуратурата.

Към настоящия момент докладът все още не е постъпил в прокуратурата. Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на „КТБ“ АД, като екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализира констатациите и ще изготви план за спешни действия по тях.

 

 

 

#Сотир Цацаров #разпореди #проверка #сигнал #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"