Германски дипломатически шамар за американците

Германски дипломатически шамар за американците
Актуалният шпионски скандал ще се отрази и на германските тайни служби. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първо беше подслушван мобифонът на канцлерката, за което американците се извиниха с "половин уста", а после дойдоха нови скандали за американски шпионаж в приятелска Германия. В Берлин "чашата на търпението" вече преля.

Само за няколко дни гръмнаха два шпионски скандала. Човек на германското външно разузнаване (BND) беше арестуван по подозрение, че е продавал секретна информация, а срещу служител на германското министерство на отбраната се разследва, за да се изясни дали е издавал вътрешна информация. И в двата случая - информациите са били предназначени за американските тайни служби.

Правилата за действие в подобни случаи всъщност са ясни: хората, които вербуват агенти в полза на чужда държава, подлежат на арест или на екстрадиране. Ако това са дипломати, които се ползват с имунитет и не могат да бъдат задържани, мярката е само една: екстрадиране.

В този смисъл решението на Берлин не е необичайно. Необикновеното е съвсем друго - че една държава (в случая САЩ) усърдно шпионира свой съюзник (Германия). Експерти от средите на тайните служби казват, че в подобни (крайно редки) случаи, когато това наистина се налага, придобитата информация се приема, но шпионираният съюзник впоследствие се уведомява за случилото се. Тоест - предателство има, но "предателят" бива предаден.

Точно това обаче не са направили в конкретния случай САЩ - те се държат така, сякаш не са съюзници с Германия. Въпреки това през цялото време, докато се разрастваше скандалът, германското правителство беше заело доста колеблива позиция и реши да реагира едва след като лъсна втори случай на предателство в собствените редици. С изгонването на резидента на американските тайни служби в Берлин, то иска сега да покаже, че повече няма да търпи подобно неприятелско поведение.

Според Виенската конвенция за дипломатическите отношения всеки заподозрян в шпионаж "чужд представител, ползващ се с имунитет, може да бъде обявен за нежелан (персона нон грата) и на тази основа да бъде изгонен от страната. Последните два подобни случая в Германия са от 2011 и 2012 година, когато последователно бяха изгонени посланиците на Либия и Сирия.

Почти не са известни обаче случаи, в които да са били отзовани представители на чужди западни разузнавания. Единственият сходен случай в германо-американските отношения е от 1997 година, когато се оказа, че американски дипломат се е опитал да вербува служител на германското министерство на икономиката. Тогава американецът беше обявен за "персона нон грата", а Вашингтон отзова въпросния дипломат, макар и да отхвърляше обвиненията.

Сегашното отзоваване на резидента на американските тайни служби в Германия изпраща послания в две посоки: към САЩ и към германската общественост. На 10-ти юли канцлерката Ангела Меркел обвини САЩ, че излишно пилеят сили и ресурси да шпионират съюзниците си, вместо да насочат усилията си към решаването на по-важни проблеми като тези в Сирия и Ирак. А германският финансов министър Шойбле дори нарече поведението на американците "глупаво".

Актуалният шпионски скандал ще се отрази и на германските тайни служби. Бившият координатор на тайните служби в Германия Бернд Шмидбауер смята, че би следвало да се засилят позициите на контраразузнаването. "За да не може всеки да си разиграва коня, както пожелае. В подобен случай няма значение кой е приятел и кой - враг, важно е само едно - националният интерес", посочва той. Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер пък съобщи, че като последица от шпионския скандал се обмислят и реформи в сферата на военното разузнаване.

Източник: Дойче Веле, www.dw.de

#германски #дипломатически #шамар #американци #Ангела Меркел #Барак Обама #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"