По-тежки наказания за убийците на пътя

По-тежки наказания за убийците на пътя
Шефът на вътрешната комисия в Народното събрание Анастас Анастасов представи поправките в Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Със затвор да се наказват тези водачи, които по непредпазливост причинят смърт на пешеходна пътека или спирка, ако избягат от местопрестъплението, не са правоспособни да шофират, минат на червен светофар или карат с превишена скорост над 50 км/ч от допустимите.

Такива промени в Наказателния кодекс ще изготвят до месец депутати от ГЕРБ, стана ясно на дискусия в парламента с роднини на загинали при катастрофи, на която присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде Дарик.

Шефът на вътрешната комисия в Народното събрание Анастас Анастасов представи поправките в Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс.

„Така направените промени няма да дават възможност да се преминава към по-леко наказание, особено от лишаване от свобода. Една от основните причини за настъпване на пътни произшествия в България, и то с най-тежкия резултат, това е агресивното поведение на пътя и превишената скорост“, изтъкна Анастасов.

„Няма проблем към тези квалифициращи състави да бъде добавено и превишаване на скоростта с 50 км/ч над разрешената в даден участък от пътя“, уточни той.

Относно въпроса с възможността за напускане на страната се предвижда и ще бъде направено предложение, в което да се допълни текстът. По думите му тази забрана вече ще може да се налага и за непредпазливо престъпление, приключило със смърт.

„По отношение на споразумението – изрично предвиждаме в чл. 381, ал. 2, в този текст споразумение не се допускаше само за тежки умишлени престъпления, като те са изрично изброени в закона, предвиждаме споразумение да не се допуска и по чл. 342 и 343 от Наказателния кодекс“, допълни Анастасов.

България е на първо място в Европа по брой загинали на пешеходни пътеки, коментира по-рано в понеделник председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

„Това, което се наблюдава масово, особено в малките населени места и в пролетно-летния сезон, е, че често компанията, която пие на една маса, решава да се премести в друго заведение, т.е. има едно мълчаливо съгласие човек, който е употребил алкохол, да шофира. В крайна сметка много често, когато стане катастрофа с такава пияна компания, шофьорът остава жив, загиват спътниците“, заяви Тодоров.

В края на миналата седмица от МВР съобщиха, че започва проверка на състоянието на пешеходните пътеки в страната.

Целта е те да бъдат приведени в съответствие с изискванията, утвърдени със заповед на министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Цветан Цветанов и Лиляна Павлова.

#затвор #смърт #пешеходна пътека #Цветан Цветанов #вътрешен министър #Наказателния кодекс #ГЕРБ #Народното събрание #Анастас Анастасов #България #превишена скорост #Европа #Българска асоциация на пострадалите при катастрофи #Владимир Тодоров #МВР #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"