Дерайлира бързият влак София-Бургас: един загинал и 14 ранени. Започна разследване

Дерайлира бързият влак София-Бургас: един загинал и 14 ранени. Започна разследване
Дерайлиралият влак, снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Тежка катастрофа отне живота на машиниста на бързия влак София-Бургас днес в 15:17 ч., на метри от ЖП гара Калояновец, в област Стара Загора.

Дерайлирали са и са се обърнали три вагона от композицията

От Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) уточняват, че по време на инцидента локомотивът се обръща и се удря в третия вагон.

14 човека са ранени. Шестима са откарани в болница. От МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Университетска, Стара Загора, казаха, че всички докарани при тях са в съзнание. Пътниците, които не са били ранени, са извозени с автобуси.

Жена от влака, пътувала в последния вагон заедно с децата си, съобщи по-рано за БГНЕС по телефона, че са дерайлирали всички вагони, с изключение на последния. Хората вече са извозени с автомобил, каза тя.

На виковете й за помощ към полицаите, те са отговорели: "Госпожо, успокойте се, първо да изкараме телата".

Към мястото на инцидента са изпратени Спешна помощ, полиция, пожарна безопасност и защита на населението. Българският червен кръст е изпратил с хеликоптер лекарски екипи за оказване на психологическа помощ за пострадалите.

Осем са екипите на пожарна безопасност и защита на населението от Стара Загора, Сливен, Пловдив и Ямбол.

Свикан е централният оперативен щаб за управление на силите и средствата при извънредни ситуации към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Чухме голям шум и веднага излязохме да видим какво е станало - видяхме, че е станала катастрофа, влакът е дерайлирал и скочихме доста момчета от квартала да помагаме с каквото можем", разказа пред БГНЕС очевидец на катастрофата от близката ромска махала. Той и приятелите му помогнали на 5-6 човека, които по думите му не са могли да излязат от купетата. По тях е имало кръв, а след като им е помогнато да излязат от купетата, багажите им са извадени настрани.

Ромите са останали с неприятно усещане, тъй като представители на пожарната са започнали "да ги третирал", сякаш се краде нещо от влака. "В такова положение не е удачно да се мисли за такива неща, след като се помага на ранени хора", коментира очевидецът, който се притекъл на помощ на пострадалите.

Малко по-късно той видял и помощник-машиниста, който имал кръв по ръцете, раменете и краката и бил силно разстроен и притеснен. "Казах му да се успокои,

той не беше на себе си и плачеше за своя колега - машиниста на влака

разказа очевидецът. По думите му помощник-машиниста не е загатнал нищо за причината за инцидента.

Ромите помогнали и на 15-20 деца, вероятно тръгнали на екскурзия, които са изведени в двор в близост до инцидента. "Те са били във вагоните, които не са обърнати, имали са късмет. Помогнахме им, приведохме ги в един двор заедно с багажите и след това вероятно са ги превозили другаде", коментира той.

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че към гара Калояновец пътуват вицепремиерът Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светослав Лазаров, министър Данаил Папазов, заместник-министър Гинев, шефовете на БДЖ Християн Кръстев и на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев.

"Поддържам непрекъсната комуникация с компетентните органи относно ситуацията", заяви премиерът. Създадена е организация, съобщи той. 

Създадена е извънредна организация за превоз на пътниците от влаковете

които по разписание преминават през гара Калояновец, съобщиха от БДЖ.

Пътниците от бърз влак № 8601 (София–Варна) са превозени с автобуси до гара Стара Загора. От Стара Загора е осигурен извънреден влак, с който в момента те пътуват за Варна. Влакът е заминал от гара Стара Загора в 18:03 ч. и ще пристигне във Варна в 23:13 ч.

Всички бързи влакове, които по разписание преминават през гара Стара Загора, ще бъдат отклонявани по обиколен маршрут през Карлово. За пътниците от пътническите влакове, които по график се движат през гара Калояновец, ще бъде осигурен превоз с автобуси в участъка между Свобода и Стара Загора.

Разследването на катастрофата се води от следователи от Национална следствена служба по разпореждане на главния прокурор, съобщи по-късно главният секретар на МВР.

Той отбеляза, че във връзка с инцидента е осъществена много добра комуникация с областната управа и с местната власт. Този път службите действаха при много добра координация и взаимодействие, заключи Лазаров.

Той потвърди, че загиналият е служител на Министерството на транспорта. Това е 38-годишният Венко Тодоров, от Локомотивното депо в Пловдив.

Трасето, на което стана инцидентъте ремонтирано преди около месец–два. Изясняват се причините.

 

#Венко Тодоров #Калояновец #София-Бургас #дерайлирал #влак #катастрофа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници