ДСБ: Злоупотребите на „Лукойл” поставиха гражданите „на колене”

ДСБ: Злоупотребите на „Лукойл” поставиха гражданите „на колене”
Хиляди българи казаха „не“ на високите цени на горивата на протести, провели се в 17 града на страната на 26 февруари. Снимка: DarikNews
A A+ A++ A

Очевидно в „Лукойл“ стават неща, които трябва да бъдат осветени и да се видят истинските причини, поради които българската икономика и българските граждани са на колене от високите цени на петрола, заяви Димитър Бъчваров, член на Националното ръководство на ДСБ.

От ДСБ се съмняват, че рафинерията продължително е извършвала данъчни злоупотреби в огромни размери, предаде БГНЕС.

Това са съмнения, които не могат да останат така, имайки предвид структуроопределящата роля на „Лукойл“ в българската икономика и директното влияние на действията на тази компания върху жизнения стандарт на всеки български гражданин, смятат от партията.

„За да не продължават тези съмнения, ние настояваме Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да направят анализ на цените на горивата и защо българите плащат толкова високи цени, имайки предвид ниския данък печалба в сравнение с другите европейски държави и ниските разходи за производство“, обясни евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов.

От партията искат задълбочена данъчна ревизия на „Лукойл“ и Министерството на финансите да провери има ли укриване на данъци, има ли фиктивен износ и дали има продажба на занижени експортни цени.

Те настояват ДАНС да провери паричните потоци и дали има основание за съмнение за пране на пари от страна на „Лукойл България“.

Novinite.bg припомня, че миналата седмица от „Лукойл“ обвиниха лидера на ДСБ Иван Костов в „политически рекет“.

„Той използва положението си на защитен с имунитет народен представител за публични нападки и неверни твърдения по адрес на компанията, включително и от трибуната на Народното събрание“, се казва в съобщение на пресофиса на „Лукойл“.

Цените на горивата в България не са по-високи от тези във Франция заради „монопола на „Лукойл“, отбелязват от най-големия доставчик на горива у нас и цитират Европейския енергиен портал. Според справка там литър бензин във Франция струва 1.627 евро, а литър дизел – 1.423 евро.

От компанията са категорични, че „Лукойл“ не е монополизирал „почти 80% от базата за съхранение на течни горива“.

Според „Лукойл“ изявленията на Иван Костов са „призиви към „либерализация“, които имат за цел „да обезсмислят усилията на държавата да ограничи каналите за нелегален внос“.

„За съжаление всички изявления на господин Костов са практически безнаказани, тъй като в България няма законов механизъм, по който една компания да може да защити доброто си име“, казват още от рафинерията.

#горива #петрол #ДСБ #Димитър Бъчваров #Лукойл #Министерство на икономиката #енергетиката и туризма #Министерство на транспорта #информационните технологии и съобщенията #Светослав Малинов #евродепутат #Министерството на финансите #ДАНС #България #Франция #Иван Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »