Започва 12-ото издание на Европейския музикален фестивал

Започва 12-ото издание на Европейския музикален фестивал
Единадесетото издание на Европейския музикален фестивал беше открито от балет „Арабеск”. Снимка: DarikNews
A A+ A++ A

Започва дванадесетото издание на Европейския музикален фестивал, който е част от културния календар на Столична община и се организира от „Кантус Фирмус“ и Класик ФМ радио, под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от „Кантус Фирмус“.

По традиция фестивалът представя интересни събития и на сцените в Пловдив и Варна. На 10 март (събота) от 19:00 ч. в Държавния музикален и балетен център ще бъде вторият премиерен спектакъл „Дневникът на Дракула“, с който балет „Арабеск“ гостува на фестивала в столицата. Специално участие в представлението вземат актьорите Деян Донков и Биляна Петринска.

Тази година в програмата на Европейския музикален фестивал са включени над 13 концерта с големи български и международни изпълнители.

Един от акцентите на тазгодишното издание на фестивала е концертът на 15 юни 2012 с участието на оперната прима Александрина Пендачанска и пианиста Людмил Ангелов.

Това е юбилеен концерт на диригента Михаил Ангелов, който навършва 80 години. В рамките на фестивала ще се проведе и концерт по случай Деня на Европа, в който ще музицират ансамбълът „Софийски солисти“ и Софийският камерен хор „В. Арнаудов“.

Част от програмата на Европейския музикален фестивал в София ще бъде и гостуването на френския ансамбъл „Тангисимо“ със солист аржентинският певец Хосе Луис Барето и танцови двойки от Аржентина и България.

Почитателите на музиката на великия Й. С. Бах ще могат да чуят цялостно изпълнение на „Матеус Пасион“ със специален гост Виргил Хартингер, тенор (Австрия), и солистите Гиргина Гиргинова, сопран, Олга Михайлова–Динова, мецосопран, и Пламен Бейков, бас. Диригент и художествен ръководител на концерта ще бъде Йосиф Герджиков.

Цикълът „Музиката на Америка“, който се организира със съдействието на Фондация „Америка за България“ гостува на Европейския музикален фестивал в Пловдив с концерт на Мила Георгиева и Класик ФМ М-Тел оркестър и във Варна с концерт с откъси от американски мюзикъли под надслов Hello, Broadway!.

В програмата на фестивала, със съдействието на Гьоте институт, столичани и пловдивчани ще видят още и германския китарист Фридеман Вутке, който ще изнесе майсторски класове в НМУ „Л. Пипков“, София, и НУМТИ „Д. Петков“, Пловдив.

Sofia Jazz Peak тази година ще гостува на Европейския фестивал с израело-американските джаз музиканти от Шай Маестро трио.

Европейският музикален фестивал по традиция се организира с официалното партньорство на Министерството на културата и Столична община.

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика“, „Цукерман чембър плейърс“, Камерен оркестър „Концертгебау“, Литовски камерен оркестър, Будапещенски камерен оркестър и др.

Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и оналйн на www.ticketsbg.com.

Продажбата на билети за спектакъла „Дневникът на Дракула“ се извършва на касата на Държавния музикален и балетен център – София, и в мрежата на Eventim.

#Eventim #Найджъл Кенеди #Министерството на културата #Мила Георгиева #фондация „Америка за България“ #Столична община #София #Йорданка Фандъкова #кмет #Пловдив #Варна #Деян Донков #Биляна Петринска #Александрина Пендачанска #Людмил Ангелов #Деня на Европа #диригент #пианист #прима #България #Аржентина #Бах #Австрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"