Техническа грешка е убила 32-годишната Галина в „Пирогов“

Техническа грешка е убила 32-годишната Галина в „Пирогов“
Галина почина на 29 февруари в „Пирогов“ след лапароскопска операция от апендицит. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Техническа грешка е причината за смъртта на 32-годишната жена след лапароскопска операция от апендицит в „Пирогов“, съобщи д-р Христо Цеков, началник на 3-та хирургия в болницата.

Това е заключението от вътрешно-лекарската експертиза по случая.

По време на безкръвната операция в коремната кухина на пациентката е вкарана камера, която дава информация за предполагаемата диагноза. Системата, която трябвало да прибере острието на инструмента, е блокирала, което е предизвикало разкъсване на голяма артерия в коремната кухина, обясни д-р Цеков, цитиран от БГНЕС.

Разкъсването наложило Галина Мигохосян–Николова да бъде оперирана втори път – от д-р Виктор Попов, главен асистент на 3-та хирургия, който през последната една година е извършил 86 безкръвни операции с апарата.

„В основата на този драматичен хирургически случай стои нелеп технически проблем. За съжаление не успяхме да доведем нещата до благополучен край“, заяви д-р Христо Цеков.

Галина Мигохосян–Николова почина на 29 февруари след рутинна операция от апендицит в „Пирогов“. Случаят беше оповестен три дни по-късно.

Случаят вече се разследва от СДВР, а прокуратурата образува производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или небрежно изпълнение на действие, представляващо източник на повишена опасност. То е образувано, след като в прокуратурата е пристигнал сигнал от съпруга на починалата жена.

Имената и възрастта на починалата съвпадат със самоличността на съпругата на съдия от Софийския районен съд, но никой не е потвърдил дали това е причината повечето институции да мълчат по случая толкова време, отбелязва БГНЕС.

По непотвърдена информация починалата 32-годишна Галина Мигосян–Николова е снаха на заместник-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев и жалбата е подадена от мъжа й - Атанас Николов, служител в администрацията на МВР и син на Гроздан Илиев.

#Галина Мигохосян–Николова #апендицит #Пирогов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »