Георги Стоев, икономист: Смяната на закон създава опасен прецедент

Георги Стоев, икономист: Смяната на закон създава опасен прецедент
Георги Стоев, икономист. Снимка: www.klassa.bg
A A+ A++ A

„Законът трябва да се спазва. Това е принципното ми мнение, защото, ако започнем да сменяме законите според един-единичен случай, това означава да дадем прецедент и повод на други заинтересовани групи да търсят законови промени, независимо дали това ще е във финансовата, или в някоя друга сфера“, заяви пред novinite.bg икономистът Георги Стоев, в отговор на въпрос, дали трябва да се гарантират вложенията в КТБ и над 100 хил. евро, или трябва да се спази законът и гаранциите да бъдат само за вложения до този праг.
По думите на експерта, законите трябва да се променят рядко и с много ясна аргументация, а не просто при „гасене на конкретен пожар“.

На въпрос, дали компенсирането на вложителите може да се извърши чрез превръщане на дълга към тях в конвертируема собственост в банката, или предоставяне на ценни книжа, Стоев отговори, че „технически и теоретично това е възможно“.

„Имаме примери от други страни, например в Кипър, Белгия, където бяха спасени банки. Всяка криза беше продиктувана в Европа от различни финансови причини. Българската криза е с една банка, а не с няколко, което не позволява да се вземе един европейски пример и той да се приложи върху българските условия. Липсва аналог в Европа, където има няколко банкови кризи със системен характер – макроикономическа нестабилност, отлив на инвестиции, бюджетни дефицити. Всичко това се стоварва върху цялата икономика и финансова система, а не произлизат от една-единствена финансова институция“, обясни Стоев.

На въпрос, дали трябва да бъде разделено отношението по повод овъзмездяването на вложители – физически и юридически лица, Стоев отново беше категоричен, че „не бива да се променя законодателство за конкретен случай. Ако се направи много сериозен анализ на ползи и разходи от законодателна промяна, може да има някакви аргументи „за“ и „против“, но в момента да пренаписваме Закон за една случка и за един казус, на мен ми се струва много нежелателен сигнал към инвеститорите. Те очакват средата да е предвидима, стабилна и законите да се променят рядко“, посочи икономистът.

#Георги Стоев #банка #КТБ #вложители #нестабилност #закон #Кипър #Белгия #пожар #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »