ДСБ: ДАНС да провери дали „Лукойл“ пере пари

ДСБ: ДАНС да провери дали „Лукойл“ пере пари
От Демократи за силна България (ДСБ) поискаха ДАНС да провери паричните потоци на „Лукойл“ заради съмнения за пране на пари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От Демократи за силна България (ДСБ) поискаха ДАНС да провери паричните потоци на „Лукойл“ заради съмнения за пране на пари.

„Министерствата на енергетиката и на транспорта да направят анализ на високите цени на горивата, продавани у нас от рафинерията, настояват още от партията“, обяви на пресконференция заместник-председателят на партията Светослав Малинов, цитиран от БТА.

„Дълг на държавните институции е да изяснят тези аномалии“, категоричен беше Димитър Бъчваров, член на националното ръководство на ДСБ.

Той цитира данни към 5 март, публикувани на сайта Energy EU, от които се вижда, че от всички 27 страни от ЕС крайната цена на бензиностанцията, от която се вади ДДС, акциз и цената на суровия петрол, е най-висока в България.

„На фона на тази най-висока вътрешна индустриална цена „Лукойл“ вече четвърта година отчита загуби“, отбеляза той и даде за сравнение шведската рафинерия, която при една от най-ниските вътрешни индустриални цени на дизела и на бензина печели 10 евро от преработка на тон петрол. В същото време „Лукойл“ отчитала загуба от 10 евро.

„Това е невъзможно и недопустимо, у нас средната заплата е осем пъти по-ниска от Швеция“, коментира Бъчваров.

„Още повече че корпоративният данък - 10 на сто, е почти три пъти по-нисък от този в Швеция“, посочи той.

„Очевидно е, че в „Лукойл“ стават неща, които трябва да бъдат осветени и да се видят истинските причини за високите цени на петрола“, подчерта Димитър Бъчваров.

„Проверките на съответните институции в компанията са инструмент за натиск и не може тези съмнения да останат без отговор от държавата“, допълни Светослав Малинов.

По думите на Бъчваров в преговорите си миналата седмица с председателя на борда на директорите на „Газпром“ Алексей Милер българската страна отново е била в слаба позиция, „защото няма изградени интерколекторни връзки и резултатът е отново „договорихме се да се договорим“.

Според ДСБ е нужно обществото да знае какви споразумения са постигнали двете страни при разговорите.

#Светослав Малинов #ДАНС #„Лукойл“ #Демократи за силна България #ДСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »