Камерата на Nokia 808 PureView е като от друг свят

Камерата на Nokia 808 PureView е като от друг свят
A A+ A++ A

Няма да е пресилено, ако кажем, че Nokia 808 PureView успя да стане звездата на мобилния конгрес, нищо че все още използва Symbian и няма многоядрен процесор като много от представените в Барселона модели. Направи това с гигантска стъпка напред за камерафоните, като успя да помести в корпуса си сензор с невероятната резолюция 41МР (от тях ефективни са 38МР) и размер 1/1.2", който е близък до този на сензора в безогледалните фотоапарати със сменяема оптика от серията Nikon 1. Но не мегапикселите са важни, а начинът по-който се използват за създаване на изображение, което може да съперничи с това от DSLR фотоапарат. Малко са хората, които биха искали 38МР снимки с големина 6-10МВ, затова и основно място в камерата на смартфона заема технологията PureView, която по-късно ще видим и в други от продуктите на Nokia - надяваме се и в модели с Windows Phone. Все пак компанията е работила 5 години по разработката и няма да има смисъл да я вгради само в един камерафон.

На практика PureView е комбинация от разработен от Nokia 41МР сензор, прецизна оптика Carl Zeiss и специални алгоритми за обработка на получената от сензора информация, които си имат собствен високопроизводителен процесор (разработен от Nokia). По подразбиране устройството снима в режим 5МР, който е повече от достатъчен за повечето потребители, но при желание могат да снимат и в 2МР, 3МР или 8МР. За да се получи кадър с такава резолюция, алгоритмите вземат пълната информация от сензор, анализират я и след това сглобяват крайното изображение, като комбинират (oversampling) данните от няколко пиксела в един (8 пиксела при снимане е 5МР). Крайният резултат е кадър с невероятно количество детайли и висока точност на цветопредаване с големина около 1МВ заради използваната нова система на компресиране.

По-големият сензор и технологията на oversampling се оказват особено полезни при снимане в слабоосветени условия, тъй като на практика елиминират шума в снимките, но техният ефект се вижда и при записа на видео. Високата резолюция на сензора позволява и мащабиране на изображението (снимки и видео) без загуба в качеството - представете си как при запис на 1080р видео можете да приближите (само с докосване с един пръст върху екрана) сцената 4 пъти, без картината да се влоши и без телефонът да има система за оптично увеличение. При правене на снимки приближението е 3 пъти. Това също ще има ефект при работа в слабоосветени условия, тъй като блендата и количеството светлина върху сензора остават непроменени. Като добавим детайлните възможности за ръчна настройка и за запис на висококачествен стереозвук със CD качество, ентусиастите на тема мобилна фотография ще останат доволни.

За времето, през което успяхме да поработим с телефона в Барселона, останахме впечатлени от бързината му. За това принос имат както процесорът с работна честота 1,3GHz, така и добавеният към него графичен чип, който се занимава с работата на интерфейса. Както писахме, камерата си има собствен графичен чип, който обработва информацията, получена от сензора. Устройството е солидно, но все пак тежи почти 170 грама, а изработката е качествена, въпреки че металът в Nokia N8 е заменен от поликарбонатна пластмаса с керамично покритие. Предният панел е покрит изцяло с извито стъкло Gorilla, което предпазва намиращия се под него Clear Black AMOLED екран.

Производителите на камерафони следват примера на фотографската индустрия и често се поддават на изкушението да се впуснат в мегапикселната надпревара. С 808 PureView Nokia прави обратното - въпреки че устройството предлага камера с най-голямата резолюция при мобилните телефони, фокусът не е върху тяхното количество, а върху начина, по който могат да се използват, за да се постигнат по-малки кадри с отлично качество или да се осигури възможност за приближение без загуба в качеството. Защото не е важна технологията, а начинът, по който я използваш.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници