Критик на Шеварнадзе е открит застрелян

Критик на Шеварнадзе е открит застрелян
Ероси Кицмаришвили
A A+ A++ A

50-годишният Ероси Кицмаришвили, чиято телевизия „Рустави-2“ изигра ключова роля през 2003 г. за свалянето от власт на починалия наскоро бивш президент на Грузия Едуард Шеварднадзе, е открит застрелян в автомобила си в жилищната кооперация, където е домът му. Според съобщението на държавната прокуратура все още не е известно дали се касае за убийство или самоубийство.

До тялото на Кицмаришвили в автомобила е открит негов пистолет, но разследващите не дават отговор на въпроса дали фаталният изстрел е произведен с него. Негови познати и съратници обаче смятат, че става дума за поръчково убийство, тъй като са разговаряли с него часове по-рано и са обсъждали планове за бъдещето.

Ероси Кицмаришвили бе съюзник на бившия президент Михаил Саакашвили, но после стана един от известните критици на решението му да се конфронтира с Москва, припомнят медиите. Той бе посланикът на Грузия в Москва по време на руско-украинската война от 2008 г. След войната Кицмаришвили шокира мнозина с изявлението си, че Грузия е агресорът и ръководството й погрешно е вярвало, че САЩ ще дадат подкрепата си в сраженията с Русия заради отцепилите се грузински територии Абхазия и Южна Осетия – тези твърдения според него са били пълен абсурд.

Кицмаришвили бе лидер на опозиционната Грузинска партия през 2010-2011 г., а миналия месец не успя да победи на кметските избори в родния си град Рустави. През 2004 г. той бе начело на Търговско-промишлената палата на Грузия. Две години по-късно след конфликт с партньорите си бе принуден да продаде дела си в телевизията.

#Едуард Шеварднадзе #застрелян #убийство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"