ЕС ще работи с Путин

ЕС ще работи с Путин
Европейският съюз изрази готовност да си сътрудничи с новоизбрания президент на Русия Владимир Путин за модернизацията на страната. Снимка: visa-free-europe.eu
A A+ A++ A

Европейският съюз изрази готовност да си сътрудничи с новоизбрания президент на Русия Владимир Путин за модернизацията на страната.

„Европейският съюз ще работи с новоизбрания президент на Русия и новото руско правителство за необходимата модернизация на страната - икономическа и политическа“, заяви Мая Кочиянчич, зам.-говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън, предаде БНР.

Вярваме, че руският президент може да осъществи тези необходими промени в открит диалог с гражданите и гражданското общество, добави тя.

В отговор на въпрос защо председателят на Европейската комисия Жозе Барозу не е поздравил до този момент Владимир Путин, който спечели на първи тур президентските избори, говорителят на ЕК Пиа Хансен посочи, че всяко нещо ще бъде направено с времето си.

„Русия е стратегически партньор и съсед, следихме предизборния процес и обществения дебат, включително за изборите за Дума“, уточни Кочиянчич.

Тя отбеляза, че докладите на наблюдателите на изборите от ОССЕ и от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа отбелязват недостатъци, които трябва да бъдат преодолени.

По нейните думи руското законодателство вече е било променено, за да посрещне тези предизвикателства, но промените ще проличат едва при следващите избори.

„Общо взето, споделяме оценките на наблюдателите“, заяви тя.

Сред посочените недостатъци на руските избори са неравен достъп на кандидатите до електронните медии, както и административни затруднения, свързани с изборния процес.

#Мая Кочиянчич #Русия #президент на Русия #Владимир Путин #ЕС #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"