Мир няма да има, докато „Хамас“ стрелят от колички за фалафели

Мир няма да има, докато „Хамас“ стрелят от колички за фалафели
Снимка: Hans Sarpei
A A+ A++ A

Въпросът кой е виновен – Израел или Палестина, вече няма смисъл. Израелците и палестинците вече са еднакво уморени от войната, от новините за загинали при нападение и от мисълта, че краят на конфликта не се вижда. Страхуват се от бомби в кошчета за боклук по улицата, да се прибират по тъмно и непрекъснато звънят на близките си. Израелци и палестинци споделят в социалните мрежи, че не виждат изход. И нещата изглеждат точно така. Активист на „Хамас“ се похвали в Туитър, че е изстрелял ракета срещу Израел от количка за фалафели, а Израел се закани да действа безкомпромисно срещу екстремистите. Проблемът е, че екстремистите използват мирните граждани за жив щит и често се барикадират в болници.

Старият конфликт, временно затихнал след години усилия на дипломати от целия свят, за пореден път превърна Ивицата Газа в бойно поле. Резултатът е налице – близо 200 загинали палестинци, а в събота бе убит и израелски гражданин. Радикалната групировка „Хамас“ отговори с ракетен обстрел на предложеното примирие и обяви, че е в състояние на война и огънят не бива да спира. Израел не се поколеба да обстреля палестинските територии. В сряда сутринта армията на Израел призова 100 000 палестинци да напуснат домовете си в граничните райони на Ивицата Газа – Шиджаия и Зейтун, заради предстоящи удари.

Тел Авив обвинява радикалната групировка за убийството на трима младежи, пътували на автостоп недалеч от Хеброн, а „Хамас“ обвинява Израел, че е съзрял удобен шанс да попречи на работата на новото палестинско правителство. Според тях истинската цел на тази операция била да бъдат разбити структурите на групировката на Западния бряг.

Важно е да се знае, че не всички палестинци поддържат „Хамас“, както и не всички израелци приемат действията на премиера си Бенямин Нетаняху. Палестинци от цял свят осъдиха изказване на палестинка, която заяви, че се радва, че има синове, които ще умрат в бой срещу Израел. Израелци пък се възмутиха от депутата от ултранационалистическата „Родна партия“ Айелет Шакед, която е част от управляващата коалиция на премиера Бенямин Нетаняху. Шакед публикува във Фейсбук профила си част от текст на израелски журналист, в който се казва, че и „майките на мъчениците“ (майките на палестинците, които осъществяват самоубийствени атентати – бел.ред.), трябва да бъдат убивани.

Единствената вратичка към мира е „Хамас“ да прекрати огъня. Ако не го направи, резултатът е ясен.

#Палестина #Израел #Хамас #Газа #Бенямин Нетаняху

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »