Откриха най-ранното доказателството за възкресението на Исус

Откриха най-ранното доказателството за възкресението на Исус
Интересно е, че новооткритата гробница се намира само на 200 метра от прочутата „гробница на Исус“, открита през 1980 г. Снимка: gerhardy.id.au
A A+ A++ A

Американският библейски историк и археолог от Университета на Северна Каролина в Шарлът – д-р Джеймс Табор, е открил гробница, в която е бил погребан Исус.

Библейският учен изследвал древната йерусалимска гробница, датираща от първи век, с помощта на роботизирана камера. Тази пролет Discovery Channel ще излъчи документален филм за заключенията на археолозите, предаде БГНЕС, позоваавйки се на Fox News.

В гробницата учените открили четири урни за съхранение на кости. Надписите върху тях са на рядка разновидност на гръцката азбука.

На една от урните имало изображение на голяма риба, държаща човек в устата си. Според археолозите това е илюстрация на библейската притча за Йона.

В ранните евангелски текстове „Знакът на Йона“ бил интерпретиран като символ на Христовото възкресение.

„Ако някой ми беше казал по-рано, че в еврейска гробница от това време ще бъдат открити думи за възкръсване или изображение на Йона, бих отговорил, че това е невъзможно. Но доказателствата бяха пред очите ни, което ни накара да преразгледаме предишните си предположения“, сподели проф. Табор.

„Това е забележително откритие, което представлява най-ранното археологическо доказателство за възкресението на Исус“, заяви ученият.

Интересно е, че новооткритата гробница се намира само на 200 метра от прочутата „гробница на Исус“, открита през 1980 г.

#гробница #Исус #възкресение #Discovery Channel

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници