ООН: България е пример за подкрепа на бизнеса в слабо развити райони

ООН: България е пример за подкрепа на бизнеса в слабо развити райони
A A+ A++ A

България е пример за откриването на нови работни места и подкрепата на бизнеса в слабо развити райони в книга на Програмата за развитие на ООН (ПРООН).

Страната за първи път е включена в международната публикация за „устойчива промяна“, която съдържа най-добрите истории на успеха в Европа и Общността на независимите държави (ОНД), предава БГНЕС.

Книгата Transformational Success Stories in Europe and CIS беше представена на специална церемония в Ню Йорк пред постоянните представители на ООН и всички международни донори.

От всички 25 държави, в които ПРООН присъства, само 16 са одобрени за изданието.

България участва чрез проекта „Заетост чрез подкрепа на бизнеса“ или JOBS (Job Opportunities Through Business Support), който е номиниран по критерия „създаване на нови работни места и микрофинансиране в слабо развити райони“.

Всеки „номиниран“ проект трябва да има между 5- и 10-годишен опит и да покаже както чрез интересни човешки истории, така и чрез статистика, че промяната е „устойчива“.

Севдалина Павлова, собственик на сладкарница в Девин, и Нино Пърпулов, директор на фабрика за килими в с. Костандово, Велинградско, дадени като пример за успеха на проекта JOBS в книгата, продължават да развиват успешно своя малък бизнес и днес въпреки кризата.

След броени дни българската история ще бъде показана и на заглавната страница на международния сайт на организацията.

Проектът JOBS започва през 1995 г. с откриването на пилотен бизнес център в Разлог. Първоначално се подкрепя от ПРООН, българското правителство и Международната организация на труда. Поради изключителните му резултати, финансова подкрепа дават и други донори, като програма ФАР на Европейския съюз и правителствата на Швеция, Норвегия, Великобритания.

По проекта са открити 37 700 нови работни места и 42 бизнес центъра в страната. 60 900 човека са обучени за предприемачи и са получили допълнителна професионална квалификация.

Наследник на JOBS днес е Микрофинансиращата институция ДЖОБС, създадена от Българската банка за развитие в изпълнение на решение на Министерския съвет, която подпомага микро- и малки предприятия, включително стартиращи предприемачи.

През последните 20 години ПРООН работи в България с над 200 български и чуждестранни партньори по над 70 проекта във всички 28 области на страната и над 170 общини.

Четири са основните сфери на дейност на ПРООН у нас: намаляване на бедността, демократично управление, енергия и околна среда и информационни технологии.

Бюджетът на ПРООН за Европа и ОНД през 2011 г. е 407 милиона долара.

#ПРООН #ООН #Европа #ОНД #работни места #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »