Плуването сваля високото кръвно

Плуването сваля високото кръвно
A A+ A++ A

Повечето възрастни обичат да се топват във водата за удоволствие, но това може да се окаже и приятен начин да регулират кръвното си, пише вестник „24 часа“.

Изследване, публикувано в списанието на американските кардиолози, установило, че при хипертоници и от двата пола плуването сваля средно с 10 деления систоличното налягане, наричано от хората „горна“ граница. Резултатът се проявил още на третия месец, след като започнали да посещават басейна 2-3 пъти седмично с времетраене 45 минути. В контролната група, която просто „киснела“ във водата, кръвното не бележело спад.

Плуването досега беше препоръчвано като ненатоварващо ставите упражнение за хората в зряла възраст. Във водна среда движенията са по-лесни и затова лекарите ги нареждат на второ място по полезност след ходенето. Новите данни дават надежда, че дори хора без специални умения могат да се възползват от терапията. Даже неумелото жабешко пляскане изпълнявало ролята на атрактивна форма за подобряване на работата на сърцето и кръвоносната система. Но ако човек е с тежка диагноза, не е свикнал с натоварване или водата е студена - трябва консултация с лекар.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"