Църквата ни почита св. Великомъченица Марина

Църквата ни почита св. Великомъченица Марина
Българската православна църква почита св. Марина. Снимка: svvasiliy.jusoft.net
A A+ A++ A

Българската православна църква почита св. Марина. В народните вярвания тя се смята за покровителка на водите и закрилница на Южното Черноморие.

Света Великомъченица Марина е дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век, възпитана от баща си в идолопоклонство, но Господ Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си.

Тя много желаела да получи свето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши това тайнство. Пръв неин гонител станал самият й баща, когато е на 16 години, момичето попада на Олимврий, управител на източните провинции.

Тя изповядва вярата си и е подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението карат управителя да се опита да я удави. Донесли грамадна каца с вода и хвърлили в нея вързаната девойка.

Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за живот вечен. Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. По-късно била осъдена на смърт.

 

#Господа #песен #баща #Св. Марина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »