Прокуратурата работи в три направления по казуса „БНБ – КТБ“

Прокуратурата работи в три направления по казуса „БНБ – КТБ“
Три основни са основните направления, които са предмет на разследване по делото по казуса „КТБ“. Снимка: www.on-parliament.com
A A+ A++ A

Прокуратурата ще представя периодично информация на своя интернет сайт за досъдебното производство, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на „КТБ“ АД. Данните за хода на делото ще се оповестяват при стриктно съобразяване с банковата и следствената тайна, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Предмет на разследване по делото са три основни направления:

І. Длъжностни престъпления на служители от БНБ – Управление „Банков надзор“. Досъдебното производство е образувано на 27.03.2014 г. за работа именно по това направление. На 16.06.2014 г. като обвиняем за престъпление по служба (чл. 282 НК) е привлечен Цветан Гунев - подуправител на БНБ и ръководител на Управление „Банков надзор“, като му е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

ІІ. Длъжностни присвоявания от служители на „КТБ“ АД по повод подадения на 09.07.2014 г. сигнал за липса на около 206 милиона лева. По този сигнал е работено по две основни версии: Изнасяне на парите (93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара) директно от трезора на банката. Втората версия е присвояване на средства в периода от края на 2011 г. до 20.06.2014 г.
Това се подкрепя от множество свидетелски показания, заключения на графологични експертизи и данни от информационната система на банката.

ІІІ. Престъпления по Глава шеста от НК – „Престъпления против стопанството“, извършени от служители на „КТБ“ АД във връзка с констатациите на постъпилия на 11.07.2014 г. одит на тази банка.

По всички направления продължават да се извършат активни следствени действия, като при стриктно спазване на принципа на случайно разпределение на делата е сформиран екип от общо 10 прокурори и следователи.

На всички обвиняеми, съобразно чл. 68 от НПК, е наложено ограничение да напускат пределите на страната без разрешение на прокурор.

#КТБ #БНБ #НК #банков надзор #НПК #Цветан Гунев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"