Пазарлъците в Брюксел за разпределяне на постовете

Пазарлъците в Брюксел за разпределяне на постовете
Времето напредва, Юнкер трябва скоро да представи екипа си.
A A+ A++ A

Автор: Грегор Петер Шмиц

Източник: Spiegel Online

51 дни минаха от изборите за Европейски парламент и междувременно се случиха много неща. Знаем, че в BND (Bundesnachrichtendienst – Федералната служба за информация, т.е. немското разузнаване – бел. ред.) работят американски шпиони, по федералните пътища вече ще се плаща такса, а Германия стана световен шампион по футбол и по гаучо танци.

Много са новите неща, но едно остава непроменено: в ЕС вече осем седмици цари объркване.

Това се потвърди и от срещата на върха в Брюксел в сряда. Тази „извънредна“ среща не можа по никакъв начин да допринесе за разпределянето на топпозициите в ЕС след избирането на Жан-Клод Юнкер: президент на Европейския съвет, върховен представител по външната политика и нов председател на Еврогрупата.

Не беше „открит“ никой подходящ. Държавните лидери обаче останаха да заседават до 1.00 часа след полунощ, което пък позволи на канцлера Меркел да отбележи в олекотен състав през нощта своя 60-годишен юбилей (17.07.14) и да получи подарък тениска на германския националния отбор по футбол, подписана от всички нейни колеги в Европейския съвет.

Това, че на масата нямаше решения, изглеждаше в реда на нещата за Меркел. „Важно е, че проведохме първа персонална дискусия“, каза тя, след като се успокоиха страстите след срещата. Това вече е правено веднъж, сега просто трябва да се повторят стъпките до следващата извънредна среща на върха през август.

Времето напредва, Юнкер трябва скоро да представи екипа си.

Меркел също е съгласна, че времето ги притиска за решения. Юнкер трябва скоро да представи новите комисари, към които се числи и върховният представител по външната политика, пред Европейския парламент.

Затова в сряда трябваше да се вземат персонални решения по кандидатурите. Но в Европа нещата зависят едно от друго. Имало една известна „взаимна зависимост“, казва Меркел. Според договора от Лисабон разпределението на високите постове трябва да отразява географското и демографското многообразие на Съюза – освен всичко друго и чрез полов и партиен баланс.

Това, разбира се, лидерите на ЕС добре го знаят. Вероятно обаче подценяват националния егоизъм. Премиерът на Италия Матео Ренци иска да наложи своята външна министърка Федерика Могерини за представител по външната политика. На това се гледа като престижен успех за неговата страна.

„Партийнополитическите позиции се втвърдяват“

Източноевропейците от друга страна припознаха влиятелния пост за себе си и се противопоставиха до степен „блокада“ на неопитната Могерини, като лобираха за еврокомисаря по международната помощ, българката Кристалина Георгиева.

Опитът и целесъобразността: по-малко важни от точния паспорт

Или най-точната партийна книжка, както показват слуховете за избора на следващия президент на Европейския съвет. Дори Меркел, която винаги се стреми към гъвкавост, добавя: „партийнополитическите отношения се втвърдяват“.

Европейските социалдемократи искат този пост на всяка цена, за да балансират избора на Юнкер и настояват в подкрепа на датчанката Хеле Торнинг-Шмид. Консерваторите обаче не искат просто да й отстъпят поста. Те се виждат като победители на европейските избори. „Няма причина да дисбалансираме резултата от изборите“, казва Меркел. Това озчава, че няма да се дават награди на социалистите, важното е да се избере кандидат, който може „да обедини държавните лидери“.

Това отваря място и за либерал, а именно холанския премиер Марк Руте. „Ще се намери добро решение“, обещава Меркел.

Само че какво ще си помислят европейските граждани след препирните около избора на Юнкер - че по същия начин се избират и членовете на новата ЕК.

„С това случаят е приключен“

Франция иска да получи комисар по ръста на икономиката, Великобритания претендира за обхватно портфолио икономически постове. Юнкер е помолил всяка страна да назове поименно своите кандидати за комисари, така че и той да може да подбере повече жени, което в Берлин обаче остана нечуто. Германия предлага единствено християндемократа Гюнтер Йотингер, подчертава Меркел: „с което случаят е приключен, аз няма сега да предлагам още двама, трима“.

Юнкер познава добре националните задръжки, той го е изпитал на гърба си като премиер на Люксембург. По тази причина не бива да се изненадва от това, че искат да му покажат кой в Европа има последната дума.

За растящата пропаст между Съюза и неговите граждани говори самият Юнкер във вторник в речта си пред европарламента: „Само глухи и слепи не чуват и не виждат това“. Може би след първата си среща на върха в качеството си на председател на ЕК, той би формулирал това изречение по по-малко оптимистичен начин.

#Кристалина Георгиева #Брюксел #постове #Могерини #Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »