Няма картел при цените на яйцата

Няма картел при цените на яйцата
Браншовият съюз на производителите на яйца излезе с официална позиция, според която спекулации и договорености относно цените на яйцата няма. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Браншовият съюз на производителите на яйца излезе с официална позиция, според която спекулации и договорености относно цените на яйцата няма.

Няма спекулация с цените на яйцата - това е официалната позиция на Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), изпратена до медиите.

Намалението на яйцата на пазара е предизвикано от унищожаването на голям брой кокошки през февруари 2012 г.

Производителите са били принудени да прибегнат до такава мярка, за да могат да издържат финансово поради големите инвестиции, които са направили за преоборудване, за да отговорят на изискванията за хуманно отношение към животните/птиците.

От началото на 2012 г. производителите на яйца от ЕС трябва да изпълняват изискванията за хуманно отношение към птиците.

Според него се е наложила подмяна на инсталациите за отглеждане на кокошки носачки, въведени в експлоатация преди 2005 година.

Поради тази причина в България голяма част от производителите са намалили капацитета на фермите, а друга част в момента реализират инвестиционни проекти.

Трудностите за преоборудване са предизвикани от ограничените инвестиционни възможности на производителите, които през последните две години са работили нерентабилно в условията на финансова криза и постоянно повишаване на цените на зърнените култури и дъмпингови цени на яйцата от някои производители от страни – членки на ЕС.

Великденските празници са характерни със завишено потребление на яйца, но цената вероятно няма да отбележи голям ръст.

Производителите на яйца са повече от 100, търговците са големи международни вериги, които работят в силна конкуренция и гарантират пазарното формиране на цената на яйцата.

#позиция #яйца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"