Честваме 177 години от рождението на Левски

Честваме 177 години от рождението на Левски
Днес честваме 177 години от рождението на Левски. Снимка: 4coolpics.com
A A+ A++ A

На днешния 18 юли се навършват 177 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Васил Иванов Кунчев е роден в град Карлово в много бедно семейство. След смъртта на баща му, на Васил му се налага да стане глава на дома. Много млад прекрачва прага на манастира и става дякон Игнатий. По-късно Васил Левски напуска манастира. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в Първата българска легия. Там Васил се откроява с изключителните си физически и интелектуални умения.

Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация. Левски е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година.

По повод отбелязването на годишнината на 18 юли президентът Росен Плевнелиев ще посети град Карлово, където ще участва в тържествената церемония, с която ще бъде отбелязана 177-ата годишнина от рождението на Апостола.

Столична община организира официална церемония по повод 177 години от рождението на Васил Левски от 11.00 часа в Борисовата градина пред бюст-паметника на Апостола на свободата, съобщиха от пресцентъра на Столична община. В литературно-музикалната програма са включени любими песни на Апостола, представени от мъжка вокална формация „Юлангело“. В събитието ще участват Националната гвардейска част и Представителният гвардейски духов оркестър.

#Васил Левски #Карлово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници