Защо българите казват дънки на джинсите?

Защо българите казват дънки на джинсите?
Снимки: Даниел Димитров
A A+ A++ A

Има думи, които използваме, без да се замислим за техния произход. Със сигурност, такъв е случая и с името на облекло, което е в гардероба на всеки човек по света.

Защо на джинсите у нас се казва дънки? Откъде идва този термин и какво общо има с магарето, след като никъде другаде не се казва така на тези панталони?

Отговорът на тази питанка с повишена трудност дава "Дарик" (Dariknews.bg).

Дали ще казвате дънки, джинси или деним е все едно и също, в общи линии. Става дума за дебел памучен плат, оцветен в синьо или индиго, изключително здрав, прекрасна работна дреха, предпочитан от мореплавателите още 16-и век.

Всичко започва от Генуа

Генуезките моряци са се обличали в такъв плат, а той скоро е станал популярен в цяла Европа, особено във Франция. Генуа на френски е Генз и понеже на италиански се произнася Дженуа, оттам на плата с характерния цвят започнало да се казва дженз, джинс, джин, кинс и така нататък. Ето откъде идва джинси - генуезки панталони.

Франция обаче страшно си паднала по този плат и се опитала да произведе подобен, но нямала точно технологията. Във фабриката на семейство Андре в град Ним успели да направят нещо, почти същото. Платът серж деним, който по-късно става известен само като деним.

Любопитното е, че самите французи казвали, че този плат е цвят джин, тоест генуезкия цвят.

В САЩ германският емигрант Леви Щраус отваря заедно с брат си фабрика и към тях се присъединява латвийският евреин Якоб Давид - Джейкъб Дейвис. И те заедно измислят един

трик за подсилване на плата - медните капси, които дънките имат и до днес

Това превръща техните дрехи в още по-здрави и популярни. Щраус и Дейвис произвеждат предимно кафяви дънки. Но имат и сини. Правят се в Америка, макар че легендата твърди, че си получавали плата от онзи нимския деним.

Развитието на дънките в Америка е главозамайващо. С помощта на умна реклама те се превръщат в модна икона и всички носят такива дрехи. Оттам блу джинсът, денимът, дънките се асоциират с американците, макар да става дума за почти средновековна дреха за моряци.

Внимание! Дънките не идват от магаре. Да, на английски donkey е магаре, но няма нищо общо. В Америка никой не нарича тези панталони магаре. 

Дънки идва от грешното произнасяне на дънгари

а дънгари е всъщност плат, подобен на денима, също син, макар и произведен по малко по-различен начин. Името вероятно идва от селцето Донгари, близо до Мумбай, откъдето е памука за плата.

По едно време обаче технологичните различия между генуезкия плат, нимския и дънгари остават на заден план и здравите дрехи в син цвят стават известни като джинси, деним или дънгари.

У нас първите подобни панталони всъщност са дънгари, не блу джинс, или пък деним. И затова останало тяхното име. Разбира се, произнесено погрешно, заради апокрифния характер на термина и различния статут на тази дреха. От дънгари станало дънки.

#облекло #дънки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »