На Илинден не се работи

На Илинден не се работи
Св. Илия е покровител на кожухари и фурнаджии. Снимка: www.slivenpress.bg
A A+ A++ A

На днешния ден Българската православна църква почита паметта на Свети Пророк Илия. Народът нарича този ден Илинден, който е сред най-големите летни празници у нас.

Пророк Илия живял около 900 години преди Христа и бил родом от Палестина. И до днес стъпките му по тези земи се смятат за осветени от неговата сила. Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците, и пази реколтата от пожари.

Свети Илия носи дъжд и влага, и закриля живота. Той е покровител на кожухари, самарджии и фурнаджии. На Илинден селските стопани правят молебени за дъжд.

На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството.

Организират се и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно - овен или вол. Общоселската трапеза се нарежда на високо място или под вековни дъбови дървета.

 

20 юли в България носи и друг знак - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война. По стар стил този ден е бил на 2 август, когато се е отбелязвал Илинден.

#Илинден #въстание #Илия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"