Масови проверки на басейните в София

Масови проверки на басейните в София
Специалистите предупреждават от гъбични инфекции край басейните. Снимка: tallgrasspictures.com
A A+ A++ A

Масови проверки на столичните басейни. Причината са зачестилите сигнали за инфекции и кожни проблеми след посещение в открити плувни комплекси. В София има 46 открити обществени басейна. От началото на сезона са направени 105 проверки.

Най-опасният източник на зарази е водата, за това от нея задължително се взема проба за микробиологичен и химичен анализ.

Инспекторите проверяват и хигиената на обекта, санитарните помещения и препаратите, с които се почиства басейнът. Изискват се и необходимите документи за правоспособност на спасителя. Басейните се инспектират по два пъти на сезон, а ако има по-чести проверки, то са по сигнал на граждани.

Най-честите оплаквания са от гъбички, стомашно-чревни разтройства, кожни раздразнения, болки в ушите и очни проблеми като конюнктивит.

Специалистите коментират, че мръсната вода е опасна, колкото и тази, в която има прекалено много химикали. Причината е, че препаратите отключват алергии.

"За да се предпазим от гъбични инфекции на ходилата или на ноктите на краката, е хубаво да се ходи с чехли или джапанки. Както и да се ходи на басейни, за които се знае, че са добре поддържани", съветва д-р Емил Бърдаров, дерматолог.

Другата причина за появата на досадните гъбички и на други подобни проблеми е дългото стоене с мокър бански.

#басейни #София #алергии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »