Оман помага за КТБ – с експерти

Оман помага за КТБ – с експерти
Корпоративна търговска банка днес не отвори, очаква решение.
A A+ A++ A

Оманският инвестиционен фонд ще помогне за преодоляването на кризата с Корпоративна търговска банка, но това няма да означава непременно, че ще инвестира още пари. Така обяснява протегнатата за помощ ръка представител на арабската държава, цитиран от АФП.

Миналата седмица финансовият министър Петър Чобанов е разговарял с председателя на Генералния фонд за резерви на Оман, търсейки алтернативен изход от ситуацията, след като планираният спасителен заем за банката бе посрещнат на нож в парламента. За подобно решение се застъпва и мажоритарният акционер в банката Цветан Василев в интервю за Novinite.bg.

Източникът от Оман е казал, че решението на проблемите на банката няма да означава непременно, че арабската държава ще инвестира още пари в банката. В предложенията е включено намаляване на дела на основния акционер Цветан Василев за сметка на средства от други международни инвеститори. Друго предложение е да се укрепи Управителният съвет на банката с независими експерти.

Оманският инвестиционен фонд иска да помогне за стабилизацията на Корпоративна банка заради нейната важност за българската икономика, казал източникът. „Оман вижда в България приятел. Ние сме уверени, че българското правителство и другите акционери ще работят за най-добрия изход от тази деликатна ситуация и за да отворят отново Корпоративна банка в една по-стабилна ситуация“, допълва той.

„България се съгласи да работи с акционерите за съставянето на осъществим работен план в рамките на три месеца, като заместител на варианта за национализация“, заявил източникът от оманския фонд.

Оманският държавен инвестиционен фонд е потенциален ключов играч в българската банкова криза, защото притежава дял от 30% от Корпоративна банка, който закупи през 2009 г., сочи АФП и припомня, че контролът над банката бе предаден на централната банка на България през месец юни, след като клиентите на дружеството изтеглиха повече от една пета от всички депозити в банката. Последвалият одит показа дейности в банката, които са „несъвместими със закона и добрите банкови практики“, според централната банка. Най-големият акционер в Кооперативна банка – бизнесменът Цветан Василев, отрече обвиненията срещу него.

Първоначално оманският фонд отпусна около 129 милиона долара за дела си в банката. Макар че Оман е страна – износителка на петрол, фондът не е толкова голям като на по-богатите заливни държави. Активите на оманския фонд се оценяват на около 13 милиарда долара.

#Корпоративна търговска банка #Цветан Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници