Сваленият самолет на Малайзийските авиолинии се е отклонил от полета си

Сваленият самолет на Малайзийските авиолинии се е отклонил от полета си
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сваленият самолет на Малайзийските авиолинии се е отклонил от маршрута, след като прелетял над град Донецк, твърди руското Министерство на отбраната, позовавайки се на данните на контрола върху полетите, предаде ИТАР-ТАСС.

Руски експерти посочват, че причината за отклонението може да бъде посочена само след като се разчетат „черните кутии“.

Руското министерство на отбраната разполага с космически снимки, които показват, че в деня на катастрофата с малайзийския самолет една от пусковите установки на ракетния комплекс "Бук" е била преместена близо към територия, контролирана от сепаратистите. Това съобщи на пресконференция в Москва ген. Андрей Картаполов, началник на Главното оперативно управление на руския Генщаб.

"Ние имаме космически снимки на отделните места, където са разположени средствата за противовъздушна отбрана на украинската армия в югоизточната част на страната", каза той.

Картополов съобщи още, че украински изтребител Су-25 е летял съвсем близо до малайзийския боинг малко преди падането му.  Русия е регистрирала издигане във въздуха на украинската бойна машина по посока на малайзийския самолет. Така Су-25 се намирал на разстояние само от 3 до 5 километра от боинга.

Публицистът Томас Зейнер написа в Туитър, че сред отломките на малайзийския самолет Боинг-777 са били открити следи от шрапнели, предаде УНИАН.

„Край на играта за Владимир Путин. Потвърдено беше наличието на следи от шрапнели от дясната страна на МН17, точно под последния прозорец в пилотската кабина“, написа Зейнер.

Междувременно премиерът на Украйна Арсений Яценюк нареди на външния министър на страната да подсигури издаването на безплатни визи на експертите и роднините на жертвите на катастрофата на малайзийския боинг. А президентът Петро Порошенко нареди правителствените сили да прекратят огъня в зоната на самолетната катастрофа.

„Дадох заповед в радиус от 40 км около мястото на трагедията украинските военнослужещи да не извършват операции и да не откриват огън“, каза Порошенко, цитиран от АФП.

#самолет #Арсений Яценюк #Порошенко #Петро Порошеко #Владимир Путин #Украйна #Русия #Малайзийски авиолинии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници