"Файненшъл Таймс": Санкции срещу Русия няма да помогнат на Киев

"Файненшъл Таймс": Санкции срещу Русия няма да помогнат на Киев
Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Автор: Томас Греъм, "Файненшъл Таймс"

Стремящите се да накажат Русия с по-строги санкции, постъпват неправилно. За да спре Путин, Западът трябва да сложи ред в украинската икономика.

Самолетът МН17 на Малайзийските авиолинии беше свален в зоната на военни действия в Източна Украйна, където Киев води все по-смъртоносни сражения срещу ползващите се с подкрепата на Москва сепаратисти. Сега нашата задача е да насочим ужаса и възмущението от гибелта на почти 300 невинни хора за намаляването на ескалацията на конфликта и намирането на надеждно и дълговременно политическо урегулиране, в рамките на което биха били признати правата на всички граждани на Украйна.

Това не е никак лесна задача за изпълнение. Днес, когато бушуват емоции и върви безпощадна информационна война, позициите най-вероятно ще се ожесточат, а конфликтът ще се усилва, което ще доведе до увеличаването на риска от бъдещи трагедии.

Има три неотложни задачи. Първо, трябва колкото е възможно по-скоро да се проведе "пълно, подробно и независимо разследване", за което призовава Съветът за сигурност на ООН. Разследването трябва да се приеме за обективно и не предизвикващо подозрения в този случай, ако то успокои ситуацията. Москва трябва да откаже да приеме "черните кутии" от борда на самолета, които й предлагат сепаратистите, и да настоява те незабавно без отлагане да бъдат предадени на независимите следователи. От своя страна Вашингтон, Брюксел и Киев не трябва да се подават на изкушението и да разпространяват сведенията, които потвърждават тяхната версия. Ако самолетът наистина е свален от сепаратистите, публичното потвърждение ще прозвучи много по-силно и убедително, когато то е направено от заслужаващото доверие независимо следствие.

Второ, трябва да се постигне стабилно и подаващо се на проверки прекратяване на огъня – стремеж, за който говорят всички страни. Може да се започне с примирие на мястото на трагедията, за да може да се проведе подробно разследване в зоната, където е паднал самолетът. След това трябва да се установят ефективни мерки за граничен контрол на базата на руските и украинските сили, а също така голям контингент от наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Това трябва да се направи, за да се спре потока от хора и бойна техника от Русия в Украйна. Трябва да се окаже помощ на всички бежанци в резултат на конфликта.

И последно, трябва да се положат съгласувани усилия за прекратяването на конфликта. Киев никак не желае да преговаря директно с лидерите на сепаратистите, защото те са руски агенти. Но Киев разбира, че на него все пак ще му се наложи да работи с руснаците, за да се разреши конфликта. Той трябва да се съгласи с участието на сепаратистките лидери в преговорите.

Тези стъпки едва ли ще бъдат достатъчни за многото хора на Запад, които настояват за силов подход с цел разгром на сепаратистите и наказването на Русия с по-строги санкции. Те смятат, че случилата се трагедия трябва най-накрая да засрами ЕС и да я принуди да се съгласи с по-строгите санкции, подобни на американските. Въпреки техният високонравствен плам, този подход е погрешен

Каквито и да са дългосрочните последици от ожесточаването на санкциите, в близко бъдеще те ще донесат това, което са донесли и по-рано: още повече ще сплотят руското общество около Владимир Путин, ще активизират крайните националистически сили и ще затворят устатата на тази част от елита, която все по-често изпитва неловкост и безпокойство от путинската политика. Външната заплаха ще помогне на Кремъл ще отвлече вниманието на обществото от трудностите и несгодите, които ще възникнат от стагнацията на икономиката.

Санкциите изиграха своята роля, удържайки Русия от по-агресивни действия. Но много по-важен е страхът на Кремъл от последиците от отправянето на войски през границата, а също така осъзнаването за огромната цена за поемането на отговорността за Луганск и Донецк, представляващ индустриалния пояс на Украйна. Даже в случай, че бъдат наложени по-нататъшни санкции, Москва ще продължи да дестабилизира Украйна дотогава, докато не бъдат взети мерки за защита на нейния жизненоважен интерес. А той се състои в следното – Киев да вземе под внимание безпокойството на Москва и да не се сближава със Запада.

По-ефективен отговор биха станали сериозните усилия за преустройство на украинската държава и възстановяването на нейната икономика. Историята показва, че руската експанзия спира, когато се натъкне на добре организирани и сплотени държави. Затова Украйна се нуждае от помощ за провеждането на политически реформи и създаването на компетентна армия и полиция.

Украинският президент Петро Порошенко трябва да превърне своята политическа партия в инструмент за държавно управление в противовес на корумпираните кланове на олигархията. Тези 20 милиарда долара, които Западът обеща като помощ, това е само малка част от сумата, необходима за възстановяването на икономиката.

Даже ако Киев успее в близко бъдеще да разбие сепаратистите /а това е едно голямо "ако"/, Путин залага на това, че Западът не разполага с търпение и ресурси, за да преустрои и възроди Украйна. Навярно, той не е прав, но тези, които днес по-гръмогласно от всички останали призовават за санкции, не му дават основание за промяна на гледната точка.

Източник: БГНЕС

#Русия #Украйна #Киев #Москва #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"