ЕК за България: Провали и разочароваща липса на напредък

ЕК за България: Провали и разочароваща липса на напредък
Еврокомисията отбелязва, че политическата ситуация в страната не е благоприятна за извършване на реформи. Снимка: agronovinite.com
A A+ A++ A

Остри критики за липсата на напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност и съдебната реформа са били отправени към българската държава в края на миналата седмица по време на заседанието на работната група по Механизма за сътрудничество и оценка в Брюксел,  съобщава „Капитал дейли“.

На срещата, която се е провела на 17 юли в Брюксел, ЕК докладва устно за оценката за направеното от България и Румъния по изпълнението на показателите на мониторинга от началото на годината.

Еврокомисията отбелязва, че политическата ситуация в страната не е благоприятна за извършване на реформи, но в същото време отчита „липсата на дългосрочна визия за довършване на планираните реформи и осигуряване на необратимостта на процеса“. Без да се споменават конкретни институции, основните критики засягат дейността на Висшия съдебен съвет, прокуратурата и правоохранителните институции, както и Министерството на правосъдието и парламента.

„Корупцията по високите етажи остава значителен проблем“, а резултатите са слаби, приема комисията и напомня, че „наблюдава редица случаи от висок обществен интерес, по много малко от които е отбелязан напредък“. Идентична е оценката и за борбата с организираната престъпност: „Няма дела, приключили с присъди; няма напредък и по скорошни случаи на поръчкови убийства“.

ЕК критикува очевидно проваления избор за главен съдебен инспектор от парламента, който ще изправи „инспектората на ВСС пред трудност да гарантира съдебната независимост“. Отказът на ВСС да промени правилата за избор на председател на Върховния касационен съд също попада под вниманието на комисията, която отбелязва, че фактът, че ще протече по същите „противоречиви процедурни правила, както при избора на Главен прокурор през 2012“, буди риск от спорен избор.

#ЕК #България #Брюксел #Еврокомисията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"