Защита срещу кражба? Напразни надежди

Защита срещу кражба? Напразни надежди
A A+ A++ A

Фирмата „Технополис България“ ЕАД е прикривала част от условията на кампанията си „Защита срещу кражба за 2 години“, даваща на клиентите застраховка на закупени от обектите й стоки, съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Проверка на обществения регулатор по сигнал на ощетени клиенти е показала, че потребителите умишлено са възпрепятствани да спазят всички изисквания за участие в кампанията и да получат обещаната защита.

За кампанията клиентите на веригата разбират от поставени в близост до изложената стока лепенки, които обещават защита срещу кражба за срок от две години. За да се възползва от застраховката, клиентът трябва в едномесечен срок след покупката да направи регистрация в сайта на производителя на продукта, а в случай на кражба може да подаде заявление за подмяна само на точно определени електронна поща или телефон на производителя. Това обаче не се обяснява при покупката.

В КЗП постъпила жалба на потребител, закупил авторесийвър от „Технополис България“ ЕАД. След като устройството било откраднато от автомобила му в рамките на дадената от търговеца двугодишна „защита срещу кражба“, от веригата отказват да изпълнят застраховката с аргумент, че клиентът не е изпълнил задължението си в едномесечен срок да се регистрира в сайта на производителя. Никой обаче не го е информирал за тези допълнителни действия, които следва да извърши като условие да се възползва от застраховката.

Проверката на КЗП е установила, че върху опаковката на продуктите, в гаранционните карти и ръководствата за експлоатация, а също и на стенда, на който са изложени, липсва информация за застраховката „Защита срещу кражба“, конкретизираща условията и правилата за участие. Клиентите са възприемали рекламираната защита буквално, смятайки, че със закупуването на продукта директно получават това право.

Със заповед на председателя на КЗП на търговската верига е забранено да прилага тази нелоялна практика в бъдеще под заплаха от санкция до 15 000 лв.
 

#Комисия за защита на потребителите #КЗП #застраховка #регистрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници