България и Естония с най-нисък държавен дълг в ЕС

България и Естония с най-нисък държавен дълг в ЕС
A A+ A++ A

България остава на второ място в Европейския съюз (ЕС) по най-нисък държавен дълг, според данни на европейската статистическа служба „Евростат“ (Eurostat.ec.europa.eu).

Към края на първото тримесечие дългът ни се е увеличил с 1,4 на сто спрямо предходното тримесечие и с 2,3 на сто на годишна база, достигайки 20,3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). През предходното тримесечие и година по-рано дългът ни е бил съответно 18,9 и 18 процента от БВП.

Средно за ЕС правителственият дълг се е увеличил до 88 на сто от БВП през първите три месеца на годината спрямо 87,2  през последните три месеца на миналата година и 86,2 на сто година по-рано.

За еврозоната държавният дълг се е увеличил до 93,9 на сто от БВП през първото тримесечие от 92,7 на сто през последното тримесечие на миналата година и 92,5 на сто година по-рано.

От държавите в ЕС Естония е с най-нисък дълг – 10 на сто от БВП. Люксембург е на третата позиция след нас с 22,8 процента.

Най-висок към края на първото тримесечие е дългът на Гърция – над 174 на сто от БВП, следвана от Италия – 135,6, и Португалия – почти 133 процента.

#Европейски съюз #ЕС #дълг #държавен дълг #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"