Антоний Гълъбов, политолог: Отлагат оставката на кабинета заради корпоративни интереси

Антоний Гълъбов, политолог: Отлагат оставката на кабинета заради корпоративни интереси
A A+ A++ A

Това правителство продължава да обслужва корпоративни интереси, част от които не са български, и това е причината за неподаването на оставка. Това мнение изрази пред агенция „Фокус“ политологът и социолог Антоний Гълъбов.

Не е въпрос на безхаберие, не е въпрос на липса на интелигентност или компетентност, а е въпрос на умисъл, смята анализаторът. Според него става дума за обслужването на интереси, които са в ущърб на българския публичен интерес.

„Защото, ако имаше елементарно достойнство, ако имаше елементарно демократично чувство и чувство на почтеност, в момента, в който вече не можеш да реализираш една политика, най-доброто, най-нормалното е да се оттеглиш от властта“, посочи Гълъбов. По думите му това правителство е достигнало граници на фалшифициране на демокрацията, които не могат да бъдат толерирани.

Ето част от разсъжденията на политолога:

„Иска ми се да се върнем в полето на нормалността, тъй като последните месеци показаха в истинския смисъл на думата какво означава „фасадна“ демокрация. Формално погледнато, ние нямаме нито правителствена криза, нито парламентарна криза. Има нарисувано едно правителство, има нарисуван един парламент, има нарисувана една банка. Големият въпрос е, че зад тази фасада има съвсем други неща. Така че време е да разберем какво всъщност успяхме да сътворим като политическа реалност, защото отново казвам: формално погледнато, в момента нито има правителство, нито има парламентарна криза.
 
Да, парламентът не заседава, но това не означава, че има парламентарна криза. Така че формално отново погледнато, г-н Орешарски ни обяснява кога според него би било най-добре да си подаде оставка. Смятайки, че това зависи от него. Всъщност реално погледнато, никога не е зависело от него, а той винаги е знаел, че това не зависи от него. Така че ние се намираме в една абсолютно бутафорна реалност, в която имаме, ние сме като в павилион на филмова продукция, в която има фасади, но зад тях няма нищо.
 
Така че подаването на оставката на правителството наистина се превърна в някакъв фарс. Ако трябва да се върнем към реалността, ако парламентарната група на „Коалиция за България“ не иска да оттегли оставката на правителството, доколкото именно тя е мандатоносител, тя би могла да внесе още утре искане в Народното събрание за предсрочно прекратяване на мандата на това правителство. Но отново казвам, ние се намираме в абсолютна бутафория, успяхме да превърнем демокрацията ни е една куха фасада.
 
Нищо не пречеше още миналата седмица в момента, в който парламентарната група на КБ отказа да подкрепи предложението за актуализация на бюджета, това бе вот на недоверие към правителството и това трябва да се разбере много добре, когато партията мандатоносител откаже да подкрепи проект за толкова важно решение каквото е актуализацията на бюджета на собственото си правителство – това по същество го бламира. Ние по същество още миналата седмица имаме вот на недоверие срещу това правителство, и то от собствената му партия мандатоносител. Но отново казвам, това е така и това е вярно само в една нормална реалност, не в бутафорията, в която ни вкараха.“

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници