Софийският апелативен съд не измени мерките на задържаните по делото за КТБ

Софийският апелативен съд не измени мерките на задържаните по делото за КТБ
A A+ A++ A

Софийският апелативен съд не измени мерките на задържаните по делото за длъжностно присвояване в особено големи размери, свързано с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Касиерката Маргарита Петрова и заместник главната счетоводителка на КТБ Борислава Тренева-Кючукова остават в ареста с най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“, а Мария Димова продължава да е под домашен арест заради здравословното й състояние.

След като изслуша защитата и прокуратурата съдът счете, че от събраните до този момент доказателства може да се направи обосновано предложение, че

трите обвиняеми по делото са участвали в престъплението, за което са привлечени като обвиняеми

На база на това и с оглед тежката санкция, предвидена в закона за подобно престъпление съдът прецени, че мерките и на трите обвиняеми не трябва да бъдат променяни.

По време на своите изказвания пред съда адвокатите и на трите обвиняеми категорично застъпиха тезата, че държавното обвинение не предоставя достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предложение за участие на Петрова, Тренева-Кючукова и Димова в престъплението, за което са обвинени.

Съдебният акт на първата инстанция почива на показанията на двама свидетели, които са се позовавали взаимно един на друг – Бисер Лазов и Теодора Тенева, посочи защитникът на главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова - Татяна Дончева, която изложи пред съда тезата, че

двамата свидетели са пристрастни

Бисер Лазов може и да знае много неща, тъй като е бил съдружник на Цветан Василев, но няма никакъв шанс да знае подробности за наличността по касата в банката, категорична бе Дончева. По думите й обвиняемите нито могат да манипулират делото, нито да повлияят на свидетелите.

По делото днес от страна на прокуратурата бяха предоставени шест нови тома с документи, сред които и съдебно-счетоводна експертиза. Защитата обаче остро разкритикува по същество въпросната експертиза, в чието заключение от страна на вещите лица се посочва, че за краткия период за нейното изготвяне не е било възможно да се изготви задълбочен анализ. От своя страна Дончева нарече въпросната експертиза "съчинение, наречено от от прокуратурата експертиза".

Защитата е на категорично мнение, че

на този етап държавното обвинение не може да докаже липса на пари от банката

Липсата е разлика между получените пари и тези, които са излезли от трезора, категорична бе Дончева в съдебната зала като допълни, че счетоводна липса не означава физическа липса на пари. Дори да бъде приета тезата на прокуратурата че липса е на лице, сама по себе си липсата не доказва, че има присвояване, в каквото реално са обвинени двете счетоводителки и касиерката, посочи защитата.

В постановлението за привличане като обвиняеми не се посочва начина, по който се твърди, че е извършено престъплението, а самото постановление се различава съществено от мотивите, с които първоинстанционният съд определя задържане под стража и домашен арест за трите обвиняеми, заяви Дончева.

От решението на съда може да се каже, че мажоритарният собственик на КТБ

Цветан Василев е участник в престъплението, тъй като обвиняемите са давали парите на него

но за такова нещо в постановлението за привличане като обвиняеми не се говори, обясни тя.

Ако за две години и половина от банката са били присвоени близо 206 млн. лева, това означава, че при 30 месеца по 22 работни дни обвиняемите би трябвало в рамките на общо 660 работни дни да са изнасяли по 310 660 лева от банката всеки ден, изчисли Татяна Дончева. Това е абсолютно невъзможно с оглед цялата система за сигурност, включително камери, електронни системи и т.н., категорична бе защитата.

Всеки месец в БНБ са изпращани баланси на КТБ, които са включвали и касова ликвидност, а само няколко седмици преди започване на делото БНБ е позволила на КТБ купуването на друга банка след щателна проверка, припомни Дончева.

Ако някой някога е дал дори 100 лева на собственика на банката, присвояване ли върши той, попита Дончева и бе категорична, че

прокуратурата може да повдигне обвинения в длъжностни нарушения, но не и в присвояване

Ключов въпрос е в чии интерес е това присвояване.

Двамата свидетели Лазов и Тенева са разпитани няколко пъти, като на 4 юни не разкриват нищо съществено, но няколко дни по-късно Тенева вече говори, че е много близка с обвиняемата Мария Димова, която при среща между двете споделила, че от касата на банката липсват пари.

От изказването пред съда на прокурор Гешев стана известен и нов любопитен случай по отношение на целия казус около КТБ – при обиск на офиса на члена на Управителния съвет на КТБ Георги Христов е намерена бележка с формат А4, която той си е оставил, на която е записано, че

"не трябва да се допуска квесторите да намерят кредитните досиета"

Също при обиск следователите са открили и копие от договор между КТБ и свидетеля Бисер Лазов, спрямо който на Лазов се възлага да извърша мониторинг на дейността на КТБ и сключените сделки, което според обвинението категорично оборва тезата на защитата, че този свидетел няма как да знае подробности за дейността на банката и служителите й.

Съдът прие довода, че в постановлението за привличане като обвиняеми не е посочено в чия полза е присвояването, но този въпрос може да се реши на по-късен етап чрез изменение в обвинението, което е допустимо от закона. Остава усещането, че някой в БНБ не си е свършил работата, когато е анализирал отчетите на КТБ, подчерта в своето решение съдът във връзка с твърденията на защитата, че

БНБ многократно не е отчитала липса на пари от въпросната банка в своите анализи

Съдът не остава с впечатление, че свидетелите имат някаква заинтересованост от делото и към момента няма причина на база техните показания да не допусне достигането до определени изводи, касаещи обоснованото предложение за съпричастност към престъплението на обвиняемите. Макар да липсва задълбочена счетоводна експертизата в своето заключение вещите лица посочват, че е на лице липса от 206 млн. лева и няма причина съдът да не приеме този извод, обяви съдебният състав.

По въпроса за съпричастността на Цветан Василев към обвинението и защо на първа инстанция съдът е приел Василев за съучастник САС прие, че СГС "търпи критика", тъй като в един момент от делото може да се окаже, че присвояването е извършено в негова полза. Съдът отбеляза, че няма право да казва какво обвинение и на кого да повдига прокуратурата, тъй като това е изцяло в правомощията на държавното обвинение.

Източник: БГНЕС

#Корпоративна търговска банка #КТБ #съд #дело #Софийски апелативен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »