Правната комисия одобри промените в НК за банките

Правната комисия одобри промените в НК за банките
В подобрения на второ четене текст отпадна изразът "внасяне на смут и страх в населението". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правната комисия одобри промените в Наказателния кодекс, свързани с банките. В подобрения на второ четене текст отпадна изразът "внасяне на смут и страх в населението". При окончателно одобрения вариант се посочват "вредни последици".

Поправките в НК, които предвиждат да има наказания за разпространяването на невярна информация за банките и финансовите институции бяха приети окончателно с гласовете на ДПС и БСП. ГЕРБ спазиха заканата си и не участваха в заседанието.

Комисията одобри следния текст: "Който с цел да набави за себе си или другиго имотна облага или да причини вреда другиму разпространява неверни сведения за финансовото състояние на банката или на финансовата институция и от това могат да настъпят значителни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години".

Ако от това пък са настъпили значителни вредни последици или е получена имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години. Така този вариант изрично предвижда вредоносна цел, например.

Предвижда се и наказателна отговорност за длъжностно лице. Ако то предоставя невярна информация и са настъпили значителни вредни последици или е получена значителна имотна облага наказанието стига от 7 до 10 години. Глобата е от 20 000 до 50 000 лева.

Одобреният на второ четене текст с изключение на наказанията, беше предложен от Янаки Стоилов и група народни представители.

Председателят на правната комисия Четин Казак отбеляза значителните разлики и подчерта, че така всички основания за критики и опасения от прекалено широко тълкуване или прекалено широко възможно прилагане на този нов наказателен състав, според него отпадат.

#комисия #одобри #промените #НК #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"