ЕС готви нови санкции срещу Русия

ЕС готви нови санкции срещу Русия
Очаква се санкциите да бъдат разработени в следващите дни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В четвъртък Европейският съюз ще представи нов, по-широк списък от санкции във връзка с кризата в Украйна. В него ще бъдат включени отделни руски физически и юридически лица, заяви върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС Катрин Аштън, предаде AФП.

„Ние помолихме Европейската комисия и външнополитическата служба на ЕС да подготвят предложения за действия, включително и спрямо такива сфери като достъп до капиталовия пазар, отбраната, стоките с двойно предназначение, високите технологии и енергетиката. Тези предложения ще бъдат представени в четвъртък”, заяви Аштън.

Aвстрийският външен министър Себастиан Курц обяви, че Еврокомисията скоро ще започне да работи върху санкции срещу Русия в сектора на отбраната, включително оръжейно ембарго.

Очаква се санкциите да бъдат разработени в следващите дни. 

От своя страна руският президент Владимир Путин подчерта, че по отношение на Русия все по-често прозвучава езикът на ултиматумите и санкциите, но Москва смята, че проблемите трябва да бъдат решавани по пътя на диалога.

Путин заяви, че Русия адекватно и съразмерно ще реагира на приближаването на военната инфраструктура на НАТО към руските граници и разгръщането на противоракетната отбрана (ПРО).

„Няма да оставим без внимание разгръщането на глобалната противоракетна отбрана (ПРО) и увеличаване на стратегическите високоточни оръжия. Често ни казват, че системата за ПРО е отбранителна система. Нищо подобно, това е настъпателна система, това е част от настъпателната отбранителна система на САЩ, изнесена на периферията”, изтъкна държавният глава.

#ЕС #готви #нови #санкции #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »