Президентът отново призова за спиране на дейностите по „Южен поток“

Президентът отново призова за спиране на дейностите по „Южен поток“
Плевнелиев напомня, че на 2 юни 2014 г. Европейската комисия обяви, че срещу България е образувана наказателна процедура заради нарушение на правилата за функциониране на европейския вътрешен пазар и конкуренцията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният глава Росен Плевнелиев изразява учудването и възмущението си от продължаването на действията по този проект от страна на правителството, въпреки публично поетите на 8 юни 2014 г. от премиера Пламен Орешарски ангажименти за временно спиране на дейностите по него.

Това съобщение разпространиха от прессекретариата на държавния глава по повод публикации, че БЕХ подготвя решение за сключване на договор с "Газпром" за вземане на милиарден заем за финансиране на българското участие в проекта "Южен поток".

Плевнелиев напомня, че на 2 юни 2014 г. Европейската комисия обяви, че срещу България е образувана наказателна процедура заради нарушение на правилата за функциониране на европейския вътрешен пазар и конкуренцията. Неспазването на европейското законодателство може да доведе до налагане на санкции срещу България, които ще бъдат в тежест на всеки български гражданин.

Държавният глава призовава да бъдат преустановени всякакви действия, свързани с реализацията на проекта, до привеждането му в съответствие с европейското законодателство.

Президентът Плевнелиев припомня позицията си в подкрепа на реализацията на проекта „Южен поток“, но само и единствено при стриктно спазване на общностното законодателство.

По информация на "Капитал" на заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг е трябвало да бъдат одобрени два ключови документа, с които се отваря пътят "Газпром" да отпусне заем от 620 млн. евро за строежа на газопровода в България.

#президент #отново #призова #спиране #дейности #„Южен поток“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници