„Шпигел“: Лондон снабдява Русия с оръжие

„Шпигел“: Лондон снабдява Русия с оръжие
Според информацията на „Шпигел“ Лондон снабдява Русия с оръжие. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания доскоро критикуваше Франция за износа й на оръжие към Русия, но ето че стана ясно: Лондон снабдява Кремъл с оръжие насред Украинската криза, пише „Шпигел“.

Повече от 250 лиценза за продажба на стоки, подлежащи на задължителен контрол, са все още валидни. Това докладва парламентарната комисия за износа на оръжия в Лондон.

Доставките противоречат на едно първоначално съобщение на британското правителство. Бившият външен министър Уилям Хейг съобщи през март, че няма да бъдат експортирани повече оръжия към Русия, с които могат да се подкрепят проруските сепаратисти в Украйна. Въпреки това съвсем малко лицензи са били отнети. Измежду доставяните продукти са бронежилетки, уреди за нощно виждане, муниции и комуникационна апаратура.

Износът на оръжие освен това е проблематичен заради острата критика на министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън към Франция в началото на седмицата, че Париж продължава доставките си към Русия. В немския ефир говорител на фракцията CDU/CSU коментира, че дори оръжията да не бъдат предоставени на сепаратисти, самото сигнално действие на износа е проблем.

Доставките освен това са в противоречие с линията на ЕС. Русия е заподозряна, че е доставяла оръжия на сепаратистите в Украйна, което е позволило свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Все повече външни министри от ЕС упражняват натиск да се наложат по-строги санкции спрямо Москва.

Външните министри на Австрия и Швеция застанаха зад идеята за военно ембарго срещу Русия. Много подкрепят една такава стъпка, коментира външният министър на Австрия Себастиан Курц. Той обаче не каза нищо за конкретни проекти на ЕС или държави членки. Доставките към Русия е трудно да бъдат защитени, каза шведският външен министър Карл Билд.

Дори външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер не искаше да се изкаже за конкретни действия, а само спомена за по-строго отношение към Русия. „Оставаме готови да съдействаме за намаляване на напрежението в Украйна, но ще е необходимо да съпроводим тази готовност с по-висок натиск.“

#Лондон #Украйна #Русия #оръжие #ЕС #Австрия #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »