КНСБ настоява за контролирано повишение на цените на тока

КНСБ настоява за контролирано повишение на цените на тока
Според Националната федерация на енергетиците все още е възможно да се намери компромисен вариант за планово увеличение на цените в следващите години. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Необходимостта от повишаване на крайните цени на енергоносителите е очевидна, но това не бива да се превръща в неконтролируем процес, показва анализ на КНСБ в сектор „Енергетика“, предаде БНР.

Според Националната федерация на енергетиците все още е възможно да се намери компромисен вариант за планово увеличение на цените в следващите години.

Според анализа на КНСБ в условия на засилваща се пазарна конкуренция ефективността на предприятията в сектора трябва да бъде подобрена чрез пазарни принципи и ефективно използване на приходите от продажби и конкуренция при предлагане на продуктите. Регулаторната намеса не трябва да води до отнемане на възможността дружествата в сектора да инвестират в развитие и обновяване.

От Федерацията на енергетиците посочват, че е необходимо да бъде осигурена независимостта на енергийния регулатор, а най-големият приоритет в момента е осигуряване на ликвидност в системата като условие за балансиране на отношенията в нея.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров трябва да бъде постигнат национален консенсус за бъдещето на енергийния сектор.

„И той трябва да бъде облечен или в актуализиран вариант на сегашната енергийна стратегия, или в нов такъв“, смята Димитров.

От КНСБ смятат, че енергийната стратегия трябва да даде ясен отговор за баланса между различните сектори в енергопроизводството.

#КНСБ #електричество #Пламен Димитров #Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"