Висшият съдебен съвет открива процедура за избор на съдия номер едно

Висшият съдебен съвет открива процедура за избор на съдия номер едно
A A+ A++ A

Първа точка в заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) за днес е откриване на процедура за избор на председател на Върховния касационен съд.

Самият избор ще е на 25 септември. Кандидатури ще могат да се издигат на 30 и 31 юли. Предложения за кандидатури могат да се правят не по-малко от една пета от членовете на Висшия съдебен съвет, както и от министъра на правосъдието.

През изминалите месеци близо 10 имена се спрягаха като евентуални кандидати за поста на съдия номер едно

Сред най-често сочените вероятни кандидати бе съдия Ванухи Аракелян, която е председател на Апелативния съд във Варна. Тя бе избрана съвсем очаквано за този пост през февруари тази година.

Покрай избора й се появи информация, че е сключила договор с КТБ за обслужваща банка на Окръжен съд - Варна, когато бе негов председател. Скоро след това е взела и изгоден кредит от там.

Сред спряганите имена са и на заместник-председатели на двете най-големи съдилища у нас - Софийския апелативен съд и Софийския градски съд.

Така сред тези, които се сочат като евентуални кандидати, е Стефан Гроздев - зам.-председател на САС, който стана и. ф. председател на съда след отстраняването на Веселин Пенгезов. Съдия Гроздев е ръководител на търговско отделение. През 2003 г. той беше номиниран от ДПС за член на Висшия съдебен съвет. Зам.-председателят на Софийския градски съд е Богдана Желявска, която е председател на Българската съдийска организация. Това е една от двете най-големи съдийски организации у нас, с често различни позиции от другата – Съюзът на съдиите в България. Тя бе сочена и за евентуален фаворит за председател на САС, но не се кандидатира. Желявска, която „може би ще се активира отново“, бе предположение и на Веселин Пенгезов, когато говореше за това как емисари му давали съвети за желанията на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Соред някои информации за наследник на Лазар Груев ще се търси върховен съдия 

Сред спряганите неофициално имена за съдия номер едно досега бяха и тримата му заместници, които имат име на уважавани професионалисти. Красимир Влахов е председател на гражданската колегия. Той бе и председател на Софийския районен съд. Таня Райковска е председател на търговската колегия. Засега най-често спряганото име обаче е това на председателя на наказателната колегия Павлина Панова. Тя е върховен съдия от 2007 г., а от началото на 2009 г. е съдия ad hoc в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. „Водени са разговори с някои от членовете на съвета да бъде издигната кандидатурата на съдия Павлина Панова, защото според тази група тя в много голяма степен отговаря на изисквания към този висок пост“, каза Лазар Груев.

Сред евентуалните кандидати се нареждаше и името на доскоро най-популярния търговски съдия в СГС Светлин Михайлов. Той беше председател на съда от 2004 до 2009 г., но не успя да се пребори за втори мандат заради множество скандали. Сред появилите се в пространството имена са и тези на зам.-председателя на Върховния административен съд Боян Магдалинчев и на конституционния съдия Румен Ненков. Последният обаче категорично отрече това. „Не съм кандидат за председател на Върховния касационен съд и няма да бъда кандидат. Чувството ми за справедливост е страшно накърнено“, каза Ненков, цитиран от „Правен свят“.

Председателят на ВКС е един от тримата големи в съдебната ни система. Той, както и председателят на Върховния административен съд и главният прокурор, се избира от Висшия съдебен съвет с мнозинство повече от 2/3 от членовете му, т.е. 17 членове на ВСС. Мандатът на председателя е 7–годишен. Този на сегашния съдия номер едно проф. Лазар Груев изтича тази есен. Груев бе избран на 9 ноември 2007 година и назначен с указ на президента на 12 ноември.

Източник: БГНЕС

#ВСС #Висш съдебен съвет #избор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници