Правят плаж на няколко нива край Янтра

Правят плаж на няколко нива край Янтра
A A+ A++ A

550 млади архитекти от цяла Европа ще преобразят Велико Търново за две седмици. Те ще направят плаж на няколко нива на брега на река Янтра, павилиони, понтони и още десетки арт инсталации, съобщава "Янтра днес".

Креативните и атрактивни проекти ще бъдат изработени по време на Европейската асамблея на студентите по архитектура, чието 34-то издание беше открито миналата вечер сред останките от двореца на българските царе.
Велико Търново е първият български град,  домакин на авторитетния форум.

Официален старт на събитието даде кметът Даниел Панов. Той изрази удовлетворението си от факта, че 550 млади архитекти, които ще правят физиономията на Европа през следващите 50 години, ще озарят с творбите си Велико Търново.

"EASA е особено важна част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. Нашият град ви предлага своята 7000-годишна история, уникалното културно-историческо наследство, архитектурата, неповторимата атмосфера и дух. Очакваме вашите креативни проекти и визии за модерното бъдеще на Велико Търново”, каза Даниел Панов.

По време на асамблеята ще се изпълнят 42 конструктивни и теоретични проекта, инсталации, пърформанси и други атракции. Те ще бъдат разположени в пространството пред паметника на Асеневци, ул. “Крайбрежна” под пансиона на БДЖ и в двора на Хуманитарната гимназия. Местата са избрани предварително чрез анкета между  великотърновци.

В изработването на уникалните придобивки ще бъдат вложени 25 000 винта, 30 000 пирона, 80 кубика дървен материал, 100 литра лакове, 26 кубика метра бетон.

По време на форума студентите няма само да се трудят и обучават, но ще се и забавляват. На 24 юли лекция ще изнесе Недко Солаков, а след това на паметника Асеневци концерт ще изнесе Кавалджия № 1 на планетата Теодосий Спасов. На 25 юли програмата продължава с лекция на холандския скулптор Ян Домс, след което оркестър “Карандила” ще разкажат как те разбират архитектурата с музикалните си инструменти и специалната програма, която подготвят за EASA.

#архитекти #Велико Търново #Янтра #асамблея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »