Оставката – приета

Оставката – приета
A A+ A++ A

Парламентът прие оставката на правителството на Пламен Орешарски минути след 12 часа.

Гласуваха 196 народни представители. „За“ отбелязаха 180 депутати – 93 от ГЕРБ, 55 от „Коалиция за България“ и 31 от ДПС.

8 депутати от КБ бяха „против“ и 8 (7 от КБ и 1 от ДПС) гласуваха „въздържал се“.

След гласуването народните представители изпратиха Пламен Орешарски и министрите му с ръкопляскания.

„Освен като на добри колеги, винаги съм гледал на всички вас и като на представители на огромното мнозинство български граждани, които въпреки своите политически различия имат поне една обща цел – да живеят в по-добре уредена държава. За мен беше чест и отговорност да работя за тази цел“, обърна се към народните представители в края на дебата Орешарски.

„Спазихме по подобаващ начин споразумението, постигнато при президента“, коментира в кулоарите на парламента премиерът в оставка. „За предсрочни парламентарни избори на 5 октомври и за назначаване на служебно правителство на 6 август. Ние спазихме това споразумение, оставяйки на президента достатъчно време, за да свърши всички необходимо за целта.“

Напускал съм няколко пъти високи постове с много работа и винаги напрежението е спадало след този акт, каза Пламен Орешарски.

В отговор на въпрос той заяви, че не е изпитвал натиск през едногодишния си мандат. „100 процента от законопроектите ни са били колективни решения на Министерския съвет и те са били обсъждани с парламентарните групи. Не познавам парламентарна система в света, при която министър-председателят да е напълно независима фигура“, посочи Орешарски.

Не сме обсъждали „Южен поток“ с американските сенатори, с нито един от тях, отговори експремиерът на друг въпрос.

Съжалявате ли за нещо? „Нямахме достатъчно политическа подкрепа и време да направим структурни действия в някои сектори, знаете кои – здравеопазване, образование...“, отговори Орешарски.

Развитието на взаимоотношението между двете парламентарни групи, подкрепящи моето правителство след европейските избори през май, предопредели настоящата оставка, призна Орешарски. „Дойде времето, когато разбрах, че не мога да си върша работата.“

На въпрос дали ще присъства на конгреса на БСП в неделя, премиерът в оставка каза, че е поканен, но има време дотогава и ще си помисли дали да присъства.

„Винаги стоя зад своите решения. Стоя зад кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по външните отношения“, заяви той и добави, че е добре да има съгласие за бъдещия кандидат за еврокомисар, който е политическа фигура.

Запитан дали ще отговори най-накрая на въпроса „Кой предложи Делян Пеевски“, Орешарски каза: „Рано е още“.

#оставка #прие #правителството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »